Печени шишчета с лук

Лесковачка мукалица

4.67 от общо 3 гласа
75 мин.
Необходими продукти

свинско месо - 800 гр  

лук - 5 глави 

люти чушки - 2 броя  

олио - 50 мл  

сух магданоз - 2 с.л.

сол на вкус

черен пипер на вкус

Днес благодарение на Mate Kitchen отскачаме до Лесковац и майсторите на скарата с тази рецепта за печени шишчета с лук, които те наричат лесковачка мукалица. Тя е доказателство, че на свинското месо не му трябват много добавки, за да впечатли с вкус. В този случай това са само лук, задължителните за лесковашката скара люти чушлета и сух магданоз. Но има и още нещо. В Лесковац не бързат да готвят месото съвсем прясно, а го оставят да престои и да узрее.

Разбира се, подправките са важни, но за да приготвите вкусни печени шишчета, ви е нужно качествено месо с проверен произход. Затова винаги пазарувайте от доверени магазини, за предпочитане фирмени магазини на месопроизводители или месопреработватели. Така можете да сте сигурни, че ястията ви ще бъдат точно такива, каквито искате и каквито ги познавате.

Иначе самата рецепта за печени шишчета е повече от лесна за приготвяне, гарантират от Mate Kitchen. При подходящо време можете да изпечете шишчетата на скара с въглища. През зимата и оребреният тиган ще ви свърши чудесна работа. Няма нужда да ви казваме с какво да ги поднесете – традиционният айвар, салата урнебес, мариновани люти чушлета и задължително хрупкава питка. Защото тези печени шишчета имат малко, но разкошен сос, който ви примамва да потопите в него залък хляб. Напитката е по ваш избор.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на кубчета, оваляйте го в олио, посолете и набучете на шишчета.

2. Загрейте скара или обребрен тиган и изпечете шишчетата от всички страни. След това ги прехвърлете в огнеупорен съд с капак.

3. Нарежете лука на полумесеци, а лютите чушлета на колелца. Задушете ги в мазнина, подправете със солта и смления пипер. Добавете и сухия магданоз и запържете за 2-3 минути.

4. Изсипете всичко при месото, разбъркайте и запечете в предварително загрята на 250 градуса за около 20 минути.

Внимание: Съдържа сух магданоз, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти