250 г ечемик, накиснат във вода за 1 нощ
1 глава лук
500 г гъби
1 литър пилешки бульон
зехтин
50 г масло
50 г пармезан или грюер
сол и черен пипер
1 стрък магданоз
2 скилидки чесън
2 с.л. куркума
1 органичен портокал
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете главата лук на ситно. Почистете гъбите с четка и ги нарежете.
В тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете лука до прозрачност. След това добавете гъбите и нарязаните на ситно скилидки чесън. Оставете да се запържат.
Добавете предварително накиснатия за 1 нощ и прецеден ечемик. Разбъркайте и налейте внимателно пилешкия бульон. Варете ечемика до омекване, около 18 минути. Добавете куркума и настърганото сирене. Разбъркайте. Накрая добавете маслото, разбъркайте докато се разтопи и дръпнете от огъня.
За портокаловия крем измийте портокала и отрежете капачета от горе и отдолу. Поставете го в тенджера с вода. Щом водата заври, сменете я с нова. Повторете това 4-5 пъти. Изтискайте сварения портокал от излишната вода и го разрежете на резени. Поставете ги в блендер и добавете прясно смлян черен пипер, смелете на фино пюре.
Сервирайте орзотото с гъби с малко портокалов крем и тиквено масло.
Още идеи:
- Азиатското чудо – кафяв ориз
- Див ориз за необуздани гозби
- Ризото - поглед в дълбочина
- Как да сварим ориз в микровълнова фурна
- Ориз с печурки
- Малък трик за намаляване на калориите в ориза