Мусака с патладжани

Много ароматна и много апетитна

0 от общо 0 гласа
150 мин.
Необходими продукти

600 г телешка кайма
3 патладжана
2 домата сорт „Рома“ (обелени)
1 зелена чушка „Сиврия“
1 глава лук
80 мл зехтин
1/4 ч. л. смлян бахар
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
1 кг домати (сорт „Рома“)
3 скилидки чесън
30 мл зехтин
1 ч. л. риган
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
за бешамела:
600 мл прясно мляко
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
за поръсване:
180 г кашкавал
 

Днес предлагаме да приготвите лятно-есенна мусака с патладжани.

Патладжаните се белят на ивици, като зебра и се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1,5 см. Посоляват се и се оставят за 20 минути, да се отцедят от горчивата течност, след което се измиват и се подсушават. 

Подреждат се в 2 тави, поливат се със зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 40 минути. 

Лукът и чушката за соса с кайма се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина, докато омекнат. Подправя се с бахар. 

Добавя се каймата и се пържи при непрекъснато бъркане, докато се образуват златистокафяви трохи. Тогава се сипват и нарязаните на кубчета домати. Овкусява се със сол и черен пипер и сосът се вари около 30 минути, под капак. 

Доматите за втория сос се пасират и се прецеждат, за да се отстранят люспите и семките. Изсипват се в касерола и се варят, докато се редуцират наполовина. 

Чесънът се накълцва и се запържва в загрят зехтин, наливат се редуцираните домати, овкусява се със сол, черен пипер, захар и риган и сосът се вари още около 15 минути. 

Маслото за бешамела се загрява и брашното се запържва в него до златисто. Налива се млякото и се готви на умерен огън, при непрекъснато бъркане, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче. 

Тавата се намазва с доматен сос, отгоре се подреждат патладжани, върху тях се слага от соса с каймата, отново доматен сос, ред патладжани и така, докато свършат продуктите. 

Накрая се залива с бешамела и се поръсва с настъргания кашкавал.  Пече се 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Охлажда се около 30 минути, нарязва се и сервира.

Сходни рецепти:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

За какво най-много се вълнувате през есента?