Мусака от печени чушки с кайма

Запечена до златисто

2.5 от общо 8 гласа
120 мин.
Необходими продукти

3 буркана печени червени чушки (по 800 г, без оцет)
600 г кайма (смес)
600 г домати на кубчета (от консерва)
200 г кашкавал
400 мл прясно мляко
200 мл телешки бульон
100 мл зехтин
1 скилидка чесън
1 глава лук
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 ч. л. кимион
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на кубчета, а чесънът се наситнява. 

Каймата се запържва добре в загретия зехтин, докато стане на златистокафяви трохи. 

Прибавят се лукът и чесънът, доматеният концентрат и доматите. Подправя се с кимион, сол и черен пипер на вкус. По желание се поръсва с щипка захар. 

Налива се бульонът и сосът се оставя да се готви още около 15 минути. Чушките се отцеждат и се подсушават. 

Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното. Налива се млякото и се оставя да се вари, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче. 

Тавата се намазва със зехтин и се покрива с печени чушки. Отгоре се сипва от соса с кайма, следва нов ред чушки и така, докато свършат продуктите, като последният ред трябва да е от чушки. 

Маже се със зехтин. Мусаката се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

След това се залива с бешамела, поръсва се с настъргания кашкавал и се връща във фурната за още 20 минути. 

Изважда се, оставя се да се охлади за 20 минути и се нарязва.

Пълнени чушки със сирене

Кашкавал на фурна с печени червени чушки

Как се правят лодки от чушки

Чушки бюрек на фурна

Чушки с яйце и сирене, които се приготвят за нула време

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти