Лемак с телешко

Вкусове от Сингапур

1 от общо 1 гласа
270 мин.
Необходими продукти

600 г телешки джолан

750 мл гъсто кокосово мляко

1 с.л. олио

¾-1 ч.л. сол

3 ч.л. захар

1 стрък лимонена трева

3 листа кафир лайм

1 листо куркума

сварен на пара ориз

За пастата:

5 сушени червени люти чушки

5 ядки кукуи

100 г пресни червени люти чушки

1 ч.л. паста от скариди

160 г лук шалот

1 с.л. смлян кориандър (по желание)

Тази рецепта представя типичен начин за приготвяне на ястие от сингапурската кухня. Първо се приготвя паста от предварително накиснати сушени люти чушки, лук, кориандър и ядки кукуи. След това тя се запържва, залива се с кокосово мляко и се добавя месото. Ястието се готви на слаб огън 3-4 часа, докато месото започне да се разпада. Вареният ориз, върху който се поднася лемака успява да потуши силната му пикантност.

Начин на приготвяне:

1. Накиснете сушените люти чушки в гореща вода за 45 минути. След това ги отцедете и ги нарежете на ситно. В голямо хаванче или в блендер поставете предварително леко запечените ядки кукуи и ги счукайте почти фино. Добавете нарязаните пресни люти чушки (без дръжките) и стрийте и тях. Добавете сушените люти чушки и стривайте сместа в продължение на 3-4 минути, докато не се получи паста. Добавете нарязания на ситно лук и смления кориандър и счукайте отново.

2. В дълбок тиган с двойно дъно загрейте олиото и добавете пастата. Залейте с кокосовото мляко и 250 мл вода. Добавете листата кафир лайм и куркума, предварително начукания стрък лимонена трева, солта и захарта. Добавете месото, нарязано на парчета с дебелина 2-3 см. Оставете сместа на силен огън докато заври. След това намалете огъня до най-слабата степен и гответе 3-4 часа, докато месото не омекне напълно, а сосът не стане много гъст. По време на готвенето, добавете още малко вода, ако е необходимо.

4. Сервирайте телешкия лемак със сварен на пара ориз.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти