Картофи със спанак на фурна

Чудесна постна мусака с богата заливка

2.67 от общо 3 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За основната част

спанак - 600 гр 

картофи - 600 гр 

масло - 100 гр 

лук - 1 глава  

моркови - 2 бр  

чесън - 2 скилидки 

олио - 50 мл 

черен пипер - 1 ч.л.  

сол на вкус

За заливката

кисело мляко - 1 кофичка  

яйца - 4 бр 

сирене - 100 гр 

Скромно нарекохме това ястие картофи със спанак на фурна, но истината е, че е една чудесна постна мусака с богата заливка. Разликата е, че под нея, вместо хаотичен микс от зеленчуци, имаме съвсем конкретни продукти – варени картофи и задушени заедно лук, чесън, моркови и спанак. Минимализъм, който обаче ви дава много вкус. Ако търсите нещо вкусно, с което да разнообразите месото на масата, попаднали сте на правилната рецепта благодарение на Mate Kitchen.

Картофите и спанакът се обичат и това ястие го доказва нагледно. А когато са сготвени с масло, а не с олио и са покрити от дебел слой мляко, яйца и натрошено сирене, ще ги заобичате и вие. Особено когато ги поднесете топли и добавите в чинията лъжица-две гъсто кисело мляко. Имайте предвид, че печените картофи със спанак са по-вкусни, когато са приготвени с повече спанак. Ето защо Mate Kitchen не ви съветват да намалявате количеството, което са посочили в списъка с продукти. Можете да намалите морковите, в случай че ви се струват много и не сте им почитатели.

Между другото, варени картофи със спанак можете да поднесете не само като чудна топла мусака, но и като салата. Сварете картофите, попарете спанака, добавете малко нарязан зелен лук и магданоз, подправете с лимонов сок и олио и воала!

Начин на приготвяне:

За основната част

1. Почистете и измийте спанака и го нарежете на ивици.

2. Задушете го заедно с нарязаните на ситно лук и моркови за 10 минути. Добавете нарязания на ситно чесън, черния пипер и солта.

3. Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на колелца. Вземете тавичка, намажете я с олио и наредете колелцата картофи на два реда.

4. Изсипете отгоре задушения спанак и сложете нов ред картофи. Полейте с останалото масло и запечете за около 15 минути на 200 градуса.

За заливката

1. Пригответе заливката , като смесите яйцата, киселото мляко и сиренето. Залейте картофите и спанака и запечете само отгоре за 15 минути.

2. Сервирайте ястието топло. Може да добавите и една-две лъжици кисело мляко.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти