Агнешки кебап

Вкусове от Сингапур

1.5 от общо 2 гласа
65 мин.
Необходими продукти

600 г агнешки врат

сушена мента

За маринатата:

250 г кисело мляко

5 г розмарин

3 скилидки чесън

3 г смлян черен пипер

Сол

За питките:

2 г прясна мая

340 мл студена вода

145 г квас

445 г брашно

20 г кисело мляко

20 г сол

70 г царевично брашно

70 г патешка мас

За пеперонатата:

5 червени чушки

15 чери домати

1 глава червен лук

1 лук шалот

15 г каперси

50 мл сок от мариновани люти чушки халапеньо

1 с.л. червен винен оцет

50 мл зехтин

сол и сушен риган на вкус

За маринованите зелени люти чушки:

5 дълги зелени люти чушки

50 мл сок от мариновани люти чушки халапеньо

За дресинга:

½ ч.л. семена кимион

¼ ч.л. зърна черен пипер

4 корена кориандър

250 мл мътеница

75 г кисело мляко

1 лайм, кора и сок

¼ ч.л. кайенски пипер

2 с.л. зехтин екстра върджин

сол

За соса с хариса:

200 мл сок от телешко или агнешко месо

3 ч.л. зелена паста хариса

Както  е известно, кебапът изисква предварителна подготовка - месото да се маринова, да се подготви хубава жарава. В тази рецепта агнешкият кебап се поднася с тънки питки, приготвени с квас и патешка маса, пепероната от печени чушки и мариновани люти чушки.

Начин на приготвяне:

1. Месото трябва да се маринова 2 дни предварително. Нарежете месото на тънки и малки парчета, напречно на мускулите. В купа разбъркайте киселото мляко с подправките и разбъркайте добре. Поставете парчетата месо и разбъркайте. Покрийте съда и поставете в хладилник.

2. Пригответе тестото за питките предишния ден. В купа смесете всички съставки без солта, царевичното брашно и патешката мас. Омесете на ръка или с помощта на миксер, с приставка за тесто, докато се образува топка тесто. Покрийте тестото с прозрачно фолио и оставете да почине 10 минути. След това добавете към него солта и царевичното брашно и месете в продължение на 5 минути. Постепенно добавете патешката мас, без да спирате да месите. Разделете тестото на топчета по 30 г и ги подредете в тавичка. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 нощ.

3. За пеперонатата изпечете чушките върху скарата, поставете ги в тенджера с капак или ги увийте в амбалажна хартия. След това ги обелете, почистете от семките и дръжките и ги нарежете на много ситно. Доматите също изпечете върху скарата, докато обгорят от всички страни. След това ги обелете и изтискайте семките им. Останалата част поставете в малък тиган и ги редуцирайте, докато изври водата. Небелените глави лук също изпечете върху скарата. След това ги обелете и ги нарежете на много ситно. Смесете нарязаните печени чушки, сгъстените домати и нарязания печен лук в купа. Добавете каперсите, а след това и винения оцет, сока от маринованите люти чушки и зехтина, при непрекъснато разбъркване.

4. Изпечете дългите зелени чушки върху скарата, докато обгорят от всички страни. След като изстинат, ги обелете и ги поставете в купичка. Залейте ги със сока от маринованите люти чушки и оставете настрани за 10 минути.

5. За соса с кисело мляко запечете подправките в сух тиган за 1-2 минути. След като поизстинат, счукайте или смелете подправките в електрическа мелничка до получаването на фина пудра. В купичка смесете смлените подправки, мътеницата (или рядко кисело мляко), киселото мляко, фино настърганата кора на лайма и сока му, кайенския пипер, солта и зехтина. Разбъркайте много добре.

6. Нанижете парчетата мариновано месо на плоски метални шишове (запазете 2 с.л. от маринатата). Изпечете шишовете, като ги поставите върху скара, непосредствено върху добре разгоряна жарава. Печете 6-8 минути, като въртите шишовете от всички страни.

7. За соса с хариса сипете сока от печено телешко или агнешко месо в малък тиган и добавете пастата от хариса и отделените 2 с.л. от маринатата за месото. Затоплете сместа на слаб огън, като бъркате внимателно до получаването на гладък сос. Прецедете го, ако е необходимо.

8. Разточете всяко топче тесто върху набрашнен плот в кръг с диаметър около 25 см. Поставете питките направо върху скарата и ги изпечете от двете страни, докато се образуват следи от обгаряне.

9. На дъното на чиния сипете пепероната. Върху нея поставете 2 агнешки кебапа. Полейте месото със соса с кисело мляко, поръсете със сушена мента. След това полейте и с хариса соса. Гарнирайте с печени люти чушки и питки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти