Гулаш

Гулаш

Гулаш
Снимка: /Istock
0 от общо 0 гласа
135 мин.
Необходими продукти

свинско месо - 600 гр - 7.49 лв

лук - 2 глави - 0.22 лв

картофи - 3 броя - 0.69 лв

моркови - 2 броя - 0.24 лв

чушки - 2 броя - 0.55 лв

чесън - 3 скилидки - 0.16 лв

стерилизирани домати на кубчета - 250 гр - 0.99 лв

червено вино - 1 ч.ч. - 3.43 лв

доматено пюре - 2 с.л. - 0.12 лв

свинска мас - 3 с.л. - 0.61 лв

червен пипер - 1 с.л. - 0.15 лв

брашно - 2 с.л. - 0.05 лв

дафинов лист - 3-4 броя - 0.10 лв

сол на вкус

черен пипер на вкус

Гъст, питателен, ароматен – така трябва да изглежда перфектно сготвеният гулаш. В оригинал това традиционно за унгарската кухня ястие се приготвя от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер – на огън, в специален дълбок съд. От унгарското gulya (кравар) идва и неговото име. Сосът му е толкова вкусен, че непременно трябва да имате достатъчно мек хляб, за да потопите залък в него. Ще бъде непростима загуба, ако го хапвате с лъжица, така че ако сте на режим, заради гулаша ще кривнете встрани от правия път.

Рецептата има много вариации, включително и по отношение на месото, и нашето предложение е може би най-богатото от тях. То е смес от партизански и цигански гулаш, с добавка на моркови и картофи. И го направихме с крехко свинско, което скъсява значително времето за готвене. По-важното обаче е, че от Mate Kitchen ползвахме не олио, а свинска мас. Не бързайте да бърчите чело! Някои зимни ястия просто не са толкова вкусни, ако не ползвате свинска мас. Тя обогатява по неповторим начин и ухае така приятно, когато се затопли. Трябва да опитате горещи картофки, изпържени в свинска мас и ще разберете какво имаме предвид. Или да пробвате за сготвите кисело зеле с мас, а не с олио.

Поднесете топлия гулаш с хляб и нещо кисело-пикантно. Туршия, мариновани люти чушлета – каквото ви е по вкуса. С тях ястието е още по-запомнящо се.

1. Загрейте маста и запържете в нея нарязаното на хапки месо. Щом побелее, го извадете и в същата мазнина задушете нарязаните лук и моркови.

2. Щом зеленчуците поомекнат, добавете в тенджерата чушките и разбъркайте. Върнете месото при тях и подправете с червен пипер. Сипете брашното и разбъркайте. Добавете доматеното пюре, нарязаните на едро скилидки чесън и налейте доматите и виното. Сложете и дафиновия лист в тенджерата, посолете, поръсете с черен пипер, разбъркайте и налейте гореща вода или бульон докато разредите соса.

3. Докато месото се готви на тих огън, обелете картофите и ги нарежете на едри парчета.

4. Когато месото е почти готово, прибавете картофите към гулаша и гответе докато се сварят. Трябва да бъдат леко разварени.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти