Сладоледена торта с карамел

Ледена наслада

Сладоледена торта с карамел
Снимка: ThinkStock/Guliver
0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

за основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г краве масло
1/2 ч. л. канела
за трохите:
125 г краве масло
100 г брашно
80 г кафява захар „Мусковадо“
80 г черен шоколад
80 г кокосови стърготини
80 г овесени ядки
50 г сурови орехи
за крема:
500 г крем сирене
50 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
400 мл животинска сметана
30 мл бренди
1 консерва подсладено кондензирано мляко
за соса:
300 мл животинска сметана
250 г захар
100 г краве масло
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Бисквитите за основата се натрошават и се разбъркват с разтопеното масло и канелата. Изсипват се във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Притискат се и се заравняват. 

Пече се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Готовата основа се оставя да се охлади. 

От кафявата захар, овесените ядки, кокосовите стърготини, накълцаните орехи, брашното и разтопено масло се правят трохи. Изсипват се в плитка тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, докато станат златисти, като се разбъркват периодично. 

Оставят се, да се охладят и се разбъркват с накълцания шоколад. 

Захарта за соса се карамелизира в касерола. Налива се сметаната и сосът се вари, докато карамелът се разтвори. 

Съдът се отстранява от котлона, добавят се маслото и солта. Разбърква се, докато се маслото се разтопи. Сосът се оставя да се охлади. 

Крем сиренето, кондензираното мляко, брендито и ваниловата захар за крема се разбъркват. Сметаната се разбива с пудрата захар. Кремът се разбърква със сметаната.

Върху охладената основа се разпределя част от крема, отгоре се поръсват трохи, полива се с част от карамеления сос. 

Следват крем, трохи и карамелен сос и така, докато свършат продуктите. Завършва се с трохи, но без карамелен сос. Останалият карамелен сос се заделя за поднасяне. 

Тортата се покрива с фолио и се прибира във фризер да замръзне. Малко преди поднасяне се изважда и се залива със заделения карамелен сос.

Още рецепти:

🍰 Домашна руска или френска селска торта – медовик

🍰 Неделна сметанова торта с малини

🍰 Лесна домашна бисквитена торта

🍰 Лека плодова торта

🍰 Неделна торта без печене

🍰 Малка ягодова торта

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

През декември най-много ми се...

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент