Лешниково-карамелен сладкиш

🥧

1 от общо 2 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За карамеления крем:

140 г захар

120 г течна животинска сметана (35% масленост)

60 г кондензирано мляко

1 шушулка ванилия

2 г сол

За карамелизираните лешници:

100 г печени белени лешници

25 г захар

25 мл вода

За тестото:

1 яйце размер L

2 жълтъка

75 г захар

120 г брашно от лешници

30 г рашно

55 г разтопено езсолно масло

60 г захар

Начин на приготвяне:

За карамеления крем сипете кондензираното мляко и течната сметана в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия заедно с двете половини шушулка. Оставете сместа да кипне. В друга тенджерка сипете захарта и я оставете да се карамелизира. Разърквайте внимателно с помощта на силиконова шпатула.  Щом карамелът придобие тъмнозлатист цвят, добавете сместа от сметана и кондензирано мляко, при непрекъснато бъркане. Накрая добавете солта, разбъркайте и дръпнете от огъня. Излейте горещата смес върху предварително нарязаното на кубчета и поставено в купа масло. Пасирайте сместо до хомогенност. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.

За захаросаните лешници сипете захарта и водата в тенджерка с дълга дръжка. Щом сместа заври и захарта започне да образува алончета по повърхността, добавете целите лешници. Разтръскайте съда, за да се покрият лешниците добре със захарта. Изсипете в тава, постлана с хартия за печене и разстелете на един слой ядките.

За тестото смесете в купа смлените лешници, брашното и захарта. Разбъркайте. Добавете яйцето и двата жълтъка. Разбъркайте. Добавете 1 с.л. от сместа към охладеното разтопено масло и разбъркайте. Изсипете в купата при тестото и разбъркайте. В друга купа, с помощта на миксер разбийте белтъците, добавете 60 г захар, малко по малко, без да спирате да разбивате до получаването на твърд сняг.

Добавете меренга на порции към тестото, като разбърквате внимателно. Изсипете сместа във форма с подвижно дъно (диаметър 16 см) и печете на 160 градуса 35 минути.

Извадете сладкиша от формата и го поставете върху поднос. Разъркайте карамеления крем и го прехвърлете в пош с широк накрайник. Шприцовайте крема върху сладкиша с кръгови движения, започвайки от центъра му. Подредете захаросаните лешници по борда на сладкиша.

Други рецепти:

Пай от праскови
Ябълков пай
Разкошен лимонов пай
Средиземноморски повей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти