за блата:
40 мл олио
2 яйца
60 мл вода
100 г брашно
100 г захар
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
за лимоновия крем:
15 г настъргана кора от лимон
120 г лимонов сок
9 г желатин
60 г вода
3 жълтъка
113 г царевичен сироп или глюкоза
360 г течна готварска сметана 35 %
за сироп:
1/2 чаша захар
1/4 чаша скок от бъз
1/4 чаша вода
По традиция кралските сватбени торти са от сорта на плодови сладкиши. Но не и тази на Меган и Хари. Те решиха да акцентират върху пролетта, ето защо тортата им беше с вкус на лимони и бъз.
Вижте как да я приготвите и вие и си хапнете едно голямо парче за утеха, че по нашите географски ширини няма принцове...
Начин на приготвяне:
за блата:
Жълтъците, олиото и 1/3 от захарта се разбиват. Към тях се добавят брашното, солта и бакпулвера.
В отделна купа се смесват белтъците и останалата захар. Всичко се смесва внимателно и се разпределя в тава за печене. След 15-20 мин. на 190 C блатът е готов.
за лимоновия крем:
В купа се смесват настърганата лимонова кора и сокът от лимон, водата и желатинът.
Оставя се желатинът да набъбне.
Жълтъците се разбиват, към тях се добавя кипнатият царевичен сироп.
Лимоновата смес се нагрява до пълното разтваряне на желатина, след което се охлажда до стайна температура.
Сметаната се разбива на мек сняг. Желатиновата смес се прибавя към разбитите жълтъци и всичко внимателно се разбърква. Прибавя се разбитата сметана.
за сиропа:
Смесете съставките и варете, докато течността не намали обема си двойно. Полейте охладените блатове с горещия сироп.
Сглобете тортата и декорирайте по свой вкус. Кралското семейство заложи на ядливи цветя.
Да ви е сладко!
Вижте още:
🍰 Домашна руска или френска селска торта – медовик
🍰 Неделна сметанова торта с малини
🍰 Лесна домашна бисквитена торта