Ябълков сладкиш с бутер тесто

Рецепта за истински ентусиасти

Ябълков сладкиш с бутер тесто
Снимка: netinfo
1.5 от общо 2 гласа

Необходими продукти:
700 гр ябълки (около 3 големи), обелени, изчистени и нарязани на филийки с дебелина около 1 см
1 / 4 ч. чаша светло или тъмно кафява захар 
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжица пресен лимонов сок 
3/4 чаена лъжичка канела 
1/4 чаена лъжичка сол 
щипка прясно настъргано или смляно индийско орехче 
3 супени лъжици неосолено масло
1 чаена лъжичка екстракт ванилия
1 голямо яйце, разбито с 1 супена лъжица вода
1 пакет бутер тесто (1 кг), размразено според инструкциите на производителя 
малко брашно за поръсване
1 супена лъжица едра захар

За сервиране:
заквасена или разбита сметана или сладолед по избор

Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете ябълките с кафявата и бялата захар, лимоновия сок, канелата, ванилията, солта и индийското орехче и внимателно разбъркайте. В тиган разтопете маслото на среден огън, до златисто кафяво за около една-две минути. Свалете от огъня и внимателно добавете сместа от ябълки. Разбъркайте с шпатула, за да се покрият ябълките с масло и разпределете на равномерен слой в тигана. Върнете на котлона и на средна температура гответе като леко разбърквате, докато резените ябълка омекнат (но още държат формата си) и се сгъсти сиропа за около 10 до 13 минути. Извадете и наредете резените ябълка върху лист хартия за печене, за да се охладят.

1. Разгънете бутер тестото върху набрашнена повърхност и нежно притиснете заедно всички шевове, които са се разделили. С набрашнена точилка, леко разточете тестото. С нож разрежете на два правоъгълника с размери около 20х40 см. Поставете единия в тава, предварително покрита с хартия за печене.

2. С четка намаже около 1см ивица по края на правоъгълника с разбито яйце. Подредете плодовете по дължина в 2 реда като леко застъпвате.

3. Леко поръсете другия правоъгълник от бутер тесто с брашно и сгънете на две по дължина. С остър нож направете напречни разрези на разстояние около 3 см., като оставяте най-малко 3 см разстояние от трите други страни.

4. Без да го разгъвате, внимателно преместете в тавата и поставете върху другия правоъгълник. Разгърнете горния слой и разстелете върху пълнежа. Натиснете леко с върховете на пръстите си краищата, за да се запечата тестото и след това с вилица оформете(гофрирайте) ръбовете. Охладете сладкиша за около 15-20 мин във хладилника. Междувременно затоплете фурната до 200° С.

Точно преди да поставите във фурната, намажете сладкиша отгоре със разбито яйце и поръсете с едрата захар. Пече се около 25 минути до златисто кафяво. След изваждането от фурната веднага извадете от тавата и оставете около 40 минути да се поохлади. Сервирайте леко топло с разбита сметана или сладолед по желание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти