Яйца с домати и пармезан

Българска рецепта с италиански привкус

5 от общо 2 гласа
40 мин.
Необходими продукти

стерилизирани домати на кубчета - 800 гр  

прясно мляко - 60 мл  

зехтин - 20 мл  

яйца - 6 бр  

кашкавал - 100 гр  

пармезан - 50 гр  

чесън - 3 скилидки 

пресен босилек - 1/2 връзки 

червен пипер - 1/2 ч.л. 

сол на вкус 

черен пипер на вкус

Ако ви трябва бърза и лесна вечеря, приготвена с минимален набор от продукти, без да се налага да тичате до магазина, направете си яйца с домати и пармезан на фурна. Тази добре позната гозба по предложение на Mate Kitchen ни изненадва всеки път заради различния вкус, който подправките й носят. В България си я правим от домати, (евентуално) сирене и яйца и подправяме обилно с магданоз. Този вариант е с подчертан италиански почерк заради обилното количество чесън, пресния босилек и пармезана.

Във всички случаи обаче имаме много сос, в който да топим с мек хляб. Храна, която стопля душата и ни носи усещане за уют.

Неслучайно Mate Kitchen са отбелязали за тези яйца с домати и пармезан, че не трябва да се запичат до хрупкава коричка. Това ще убие най-вълшебния момент, а именно рохкия топъл жълтък. В никакъв случай не го гответе докрай. На хрупкава кашкавалена коричка ще се насладите в друга рецепта. Тук трябва да може да пробиете жълтъка с коричка хляб, да оставите да се разтече леко върху доматения сос и да си го хапнете, без да мислите дали ще се изцапате. Не трябва да е чисто, трябва да е вкусно!

Най-хубавото е, че можете да си правите яйца с домати и пармезан през цялата година. Доматите от консерва са за предпочитане в тази рецепта, което ви улеснява, скъсява времето за готвене и гарантира тази всесезонност. Само не забравяйте да сложите достатъчно хляб на масата!

Начин на приготвяне:

1. Загрейте захтина и в него задушете ситно нарязания чесън. След малко прибавете пасираните домати, разбъркайте добре и оставете за няколко минути на умерен огън.

2. След като сосът се сгъсти, прибавете нарязания босилек, добавете захар, червен пипер, сол и черен пипер на вкус, налейте прясното мляко и разбъркайте всичко много добре.

3. Дръпнете от котлона, внимателно чукнете яйцата и ги разпределете върху соса на равно разстояние едно от друго. Поръсете с настърган кашкавал, върху него пармезан и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-12 минути, или докато сирената се разтопят. Не печете до хрупкава коричка!

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти