Защо прозорците в самолетите имат малки дупки (причината ще ви впечатли, както и хората, на които споделите, че я знаете)

r
Снимка: Thinkstock

Ако допреди 10-20 години летенето със самолет беше смятано за нещо изключително възвишено поне в България, то днес самолетният транспорт е изключилно популярен по нашите географски ширини и разбира се, доста по-достъпен, удобен и развиващ се.

Ако сте били в самолет поне веднъж в живота си, няма как да не сте се замисляли защо прозорците в летателното средство имат малки дупчици в долния си край?

Този въпрос е наистина интересен и днес ще се опитаме да ви обясним истинското приложение на тези малки отвори в стъклото на самолета.

r
Снимка: Thinkstock

Преди да започнем обаче, бъдете спокойни - тази дупка няма как да счупи стъклото на самолета, няма как да го развали, няма как да го приземи аварийно и няма как вие да паднете през нея или да бъдете всмукани през нея от налягането. Тъй като именно това са най-честите страхове на хората относно тази малка подробност в самолета.

Учените дават 2 отговора за тази дупка в стъклото или по-точно, отговорът се състои от две причини:

Първата е, че повечето прозорци на самолетите са съставени от три панела: външен, среден и вътрешен. Малките дупчици са създадени, за да регулират налягането на външната среда и това в самолета.

Наричат се „дишащи дупки”, чрез които, благодарение на регулирането на налягането, външният панел на прозорците поема най-високото налягане, а вътрешният – най-ниското. Така в случай на злополука вътрешният панел би се счупил последен.

Втората причина е, че „дишащите дупки” не позволяват и на стъклата да се замъгляват. Благодарение на тях, не остава никаква влага между отделните панели на прозореца и така винаги имате перфектна гледка отгоре, ако имате късмет и хванете хубаво време, разбира се.

r
Снимка: Thinkstock

Ако досега не сте забелязвали тези дупчици, следващият път, в който се качите на самолет, огледайте се. 

Ако искате да завържете разговор с човека до вас, пробвайте тези любопитни факти като тема. Със сигурност ако ответната страна не знае причините, ще бъде впечатлена.

r
Снимка: Thinkstock

Припомнете си:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти