Злокобни събития, случили се точно на петък 13

Днес е петък 13-и – дата, която често се свързва с лош късмет. През този ден милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта.

Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, пише в. "Дейли стар".

За страха от петък 13-и има термин - параскаведекатриафобия или фригатрискаидекафобия. Около 30 процента от британците страдат от тази фобия. Някои хора стигат до там, че променят плановете, за да не се налага да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие.

Страхът от числото 13, тормозещ внушителните 70 процента от британците, е известен като трискаидекафобия.

По повод днешния петък 13-и ето 13 страховити събития, които са се случили или предстои да се случат на тази дата >>>

Снимка: Thinkstock

Не толкова страховит, а по-скоро любопитен поглед към петък 13-и предлага "Лайв сайънс":

* Не е ясно кога и защо петък 13-и е свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска - 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден - петък. Възможно е и 13-и да е в немилост защото е след 12-и, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Исус.

* Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-ия етаж, а летищата - 13-и изход.

* На 13-и октомври 1307 г. офицерите на френския крал Филип Четвърти нападат домовете на хиляди тамплиери и ги арестуват с обвинения за незаконна дейност. Макар и обвиненията да не са доказани, много от тях умират от зверските изтезания.

* Режисьорът на психологически трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 г.

Снимка: Thinkstock

* Защо суеверията за петък 13-и толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите.

"Ако нещо лошо Ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с фаталната дата, когато нищо не се е случило" - обясни той.

* За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

* Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито е давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът Хърбърт Хувър също са страдали от болезнен страх от числото 13.

Снимка: Thinkstock

Марк Твен веднъж бил 13-ият поканен на вечеря. Приятел го предупредил да не ходи. "Беше наистина лош късмет - разказал му по-късно писателят - Те имаха храна само за 12 души. Във Франция е прието, ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-и, като понякога дори се прибягва до професионалист.

* Брокерът Томас Лоусън разказва в книгата си "Петък 13-и" през 1907 г. как негов колега се опитал да понижи индексите на Уолстрийт през деня с най-лош късмет. След това брокерите избягват всячески да купуват и продават акции на този ден пише и в. "Ню Йорк таймс" от 1925 г.

13 страховити събития, които са се случили или предстои да се случат на тази дата >>>

Снимка: Thinkstock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти