Зима в рая

Зима в рая
Снимка: Thinkstock

Декември е и сезонът е зимен. Студените температури и пронизващият вятър веднага се усещат, след като се озовем на улицата.

Шапката, шалът и ръкавиците вече са неизменен аксесоар от зимното облекло.

Ако не обичате студеното време и карането на ски не е сред любимите ви занимания и по-скоро си мечтаете да почувствате топлите слънчеви лъчи по бански, да плувате в лазурно сините води на морето, да се разхождате из безкрайни златисти плажове, това е знак - дошло е времето да промените зимните си навици.

Изберете дестинация, далеч от студения климaт в Европа, която ще ви пренесе в друго измерение и ще ви накара да запланувате бягство, което ще ви осигури летни преживявания през зимата. Изброените дестинации ще ви насочат и загреят:

Виетнам - непознати очарования

Екзотичната държава с формата на латинската буква S през последните години се превръща в желана дестинация не само заради богатата история, невероятната архитектура, историческите забележителности, екзотичните ястия, но и поради великолепните плажове, много от които очакват своите първи посетители. 

Виетнам е страна с дълга и забележителна история, изпълнена с трагични битки и велики победи. Легендарната Виетнамска война нанася непоправими щети, както на околната среда, така и в съзнанието на местните. За щастие днес Виетнам се радва на бърз просперитет, стабилна икономика, щастливи хора и все повече посетители от цял свят.

Най-подходящите месеци за тропическа ваканция във Виетнам са от октомври до март, когато е сухо и топло. Безспорно визитната картичка на Виетнам е заливът Халонг, наричан ”заливът на спускащия се дракон“. Той е дом на над 3000 малки островчета, които са част от наследството на ЮНЕСКО. Заливът е един от най-красивите в света, а виетнамците го наричат осмото чудо на света.

Предпочитано място за отдих и тропическа наслада във Виетнам е остров Пху Куок (PhuQuoc), разположен по-близо до Камбоджа, отколкото до Виетнам. Чарът на ПхуКуок се дължи на безбройните му чисти, екзотични и пусти плажове, богатия подводен рай, тропическата джунгла, автентичните бит и култура. Тези, които търсят абсолютно усамотение и релакс, могат да наемат лодка и да отидат до архипелага Ан Той – раят за любителите на подводния свят, тюркоазените води и спиращите дъха залези. Това е Виетнам – атракция с хиляди лица.

Шри Ланка – островът на изненадите

Мавританските моряци го наричали ”островът на удоволствията”, арабските търговци го кръстили ”серендиб” – земя на щастливите изненади, а днес той е земя на зеленото злато – чая. 

Островът, разположен в Индийския океан, е уникална смесица от културите на мюсюлманския свят и на европейските колонизатори. Заради множеството джамии, будистки храмове и пирамиди на светилища, създадени в чест на хиндуистките богове, ЮНЕСКО включва седем от забележителностите на острова в Списъка на световното и културно наследство. В Чайната на света, както е известен островът, от столетия се отглеждат над 6000 вида чай. Семената на чая, донесени от англичаните, се развиват тук превъзходно, благодарение на климата, който придава на крайния продукт най-високо качество.

Шри Ланка предлага всичко, от което се нуждае съвременният турист – слънчеви плажове, галени от топлите вълни на океана, спокойна атмосфера, древна културна, богат животински и растителен свят, тропически гори и разбира се, луксозни хотели. Островът може да бъде посетен по всяко време на годината, благодарение на високите температури – около 27 градуса. Шри Ланка се гордее с плажна ивица, дълга 1340 км. Туристите ще останат пленени от девствените бели плажове на Тринкомалее, които неотдавна са станали достъпни. Този курорт е рай за сърфистите и феновете на леководолазните спортове. Островът безспорно е от онези земни кътчета, което след като опознаем, е трудно да се разделим с него.

Индонезия – блестяща дъга от екзотични острови

Далечна Индонезия е островна държава, разположена в Югоизточна Азия и Океания между Индийския и Тихия океан. Тя се състои от над 17 500 острова, от които едва 6000 са населени. Балансът между екзотична природна среда, народни традиции и множество култури са превърнали Индонезия в магнит за туристите. 

Безспорно остров Бали е един от най-популярните в света. Той е любима дестинация за тези, които търсят пълна почивка. Водите около белите плажове са идеални за гмуркане, а гъстите джунгли са дом на екзотични животни и тайнствени каменни храмове, които привличат авантюристите. Комбинацията от отлично географско местоположение, приятни целогодишни температури, дружелюбни хора, природни забележителности и многобройни луксозни СПА хотели, са превърнали острова в рай за търсещите хармония и спокойствие. 

Индонезия обаче има още какво да предложи. Остров Ява е най-развитият остров на индонезийския архипелаг. Той е доказателство за бързо променящото се общество – красива провинция и пренаселени градове, спокойни села и задръстени градски улици. Един от най-големите будистки храмове в Югоизточна Азия Боробудур се намира именно тук. Построен е на върха на хълм, заобиколен от вулкан с гледка към зелените поля. Представлява огромна постройка с много тераси и ступи, в някои от които все още стоят статуи на Буда. Боробудур е включен в списъка на ЮНЕСКО и е най-голямата туристическа атракция на остров Ява. 

Един тепърва набиращ популярност индонезийски остров е Ломбок. Белите девствени плажове и древната култура превръщат острова в дестинация с изключително обаяние. Тук мотото е: ”можете на видите Бали на Ломбок, но не и Ломбок на Бали”.

Малайзия – преоткритият рай 

Малайзия или ”перлата на Южнокитайско море“ е тропическа дестинация с благоприятен климат и температури през цялата година между 25 и 35 градуса, която се посещава годишно от над 2 милиона туристи. И това не е случайно – невероятната природа, множеството екзотични животни и растения, вечнозелените гори и непристъпни джунгли, безкрайните ивици плажове в над 200 райски острова, красиви природни феномени, преплитащи се култури –  са даденостите, които правят Малайзия толкова привлекателна.

Остров Лангкави е сред най-популярните туристически дестинации, посещавана от немалко българи. Лангкави е архипелаг в Андаманско море с 99 живописни острова, всеки от които олицетворява представата за рай на земята –плажове с бял пясък, екзотични палми, хълмове с гъста растителност и  прекрасна архитектура. Тук се намират някои от най-добрите курорти не само в Малайзия, но и в цяла югозападна Азия. 

Във водите на Южнокитайско море се намира третият по-големина остров в света – Борнео, чиято територия принадлежи на три държави – Малайзия, Индонезия и Бруней. Островът се слави с най-богатата флора и фауна на планетата. Тук ежегодно се откриват нови, непознати на науката растения и риби и именно тук могат да се зърнат застрашените от изчезване орангутани. Борнео предлага отлична почивка в луксозни хотели, комбинирана с уникална заобикаляща природа.

Филипини – щастието е навсякъде

Филипини са бленувана мечта за всеки любител на екзотиката, древната култура и впечатляващата природа. Държавата се намира в Тихия океан и се състои от над 7000 острова, а населението е около 100 милиона души. Въпреки неумолимите природни стихии, които често връхлитат катастрофално островите, филипинците се славят като едни от най-щастливите хора на планетата. След дълга колониална зависимост и години на диктатура, днес Филипини бързо се превръщат в желана туристическа дестинация, която може да предложи безкрайни забавления, почивка и приключения сред прекрасна природа и автентична култура. 

Ако обичате подводния свят и гмуркането е вашата страст, то задължително трябва да посетите Филипини. В средата на морето Сулу се намира рифът Тубатаха – едно от най-добрите места за дайвинг в света. Подводният свят е изключително разнообразен, благодарение на голямата отдалеченост от брега и краткия сезон на посещение. 

Боракай е островът във Филипини, който вероятно е най-известен с белите си пясъчни плажове, кристално чистата вода, възможностите за гмуркане и прекрасните залези. Той е рай за тези, които желаят да се отдадат на пълноценна почивка в прекрасните обекти за настаняване, които ще задоволят претенциите и на най-изтънчения вкус. 

Националният парк Пуерто Принцеса е истински природен феномен. Представлява огромна подземна река, която прорязва недрата на варовикова планина в продължение на цели 8,2 км. Пещерата, през която минава подземната река Пуерто Принцеса, има две нива, като второто разкрива прекрасни водопади и причудливи скални образувания. От 1999 г. пещерната система с подземната река и околните планини се намират под закрилата на ЮНЕСКО.

Не само мечтайте, а се заемете с организирането на лятно пътуване през зимата, което ще ви осигури не само слънчева почивка, но и среща с нова култура и хора. Споделете всичко това с любимите за вас хора, защото само така тази почивка ще бъде истинска и спомените безценни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти