Животното, което може да разпознае нашите емоции

г
Снимка: Thinkstock

Конете не само разпознават човешките лица, но и запомнят емоционалните изражения и използват информацията, за да преценяват дали човекът може да е заплаха за тях.

В серия експерименти специалисти от университетите в Съсекс и Портсмут са показвали на питомни коне снимки на хора с щастливо или ядосано изражение. По-късно завели хората от снимките при конете, като ги инструктирали изражението на лицето им да е неутрално.

Учените наблюдавали движението на очите на конете, когато видели хората на живо. Те възприели тези с гневни изражения на снимките като заплаха.

г
Снимка: Thinkstock

Предишно изследване разкри, че конете са склонни да гледат застрашаващите обекти и събития с лявото око, защото дясното полукълбо на мозъка им оценява риска. В новия експеримент учените установиха, че животните гледат хората с гневните изражения именно с лявото око. Те не само имат памет за изражение, но и могат да си го спомнят и да го свържат с конкретен човек.

„Знаем, че конете са социално интелигентни, но за първи път откриваме тази способност у бозайник“, каза Лиан Прупс от екипа и допълни:

„Освен това конете в експеримента гледаха снимките само за кратко, те нямаха положително или отрицателно преживяване с доброволците“.

г
Снимка: Thinkstock

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти