Живот, отдаден на вярата: имат ли право патриарсите да се женят?

Днешният ден, 15 март, е ден на национален траур в памет на патриарх Неофит. Главата на Българската православна църква и на Софийската епархия почина на 13 март.

Негово Светейшество Неофит – патриарх Български и Митрополит Софийски си отиде на 78-годишна възраст. Той оглавяваше Българската православна църква повече от 10 години.

Смирени и тихи, с цвете в ръка, днес от рано хора дойдоха на поклонението пред храм „Свети Александър Невски”. В храма беше отслужена заупокойна молитва от висшия клир и столичното свещенство.

християнство молитва
Снимка: iStock

Патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври, 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство. От 1967г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г. Подстриган е за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит. 

След кончината на патриарх Максим, на 10 ноември 2012 г., с тайно гласуване Неофит е подкрепен за наместник-председател на Българската православна църква. Званието „патриарх“ е най-висшето за настоятел на православна църква.

Хората като покойния патриарх Неофит правят житейския избор да отдадат живота си на вярата, милосърдието и добротворството в името на хората. Техният жизнен път след взимането на това решение е подчинен на строги правила, определени от църковния канон. 

И докато много свещеници имат големи семейства, вероятно не всеки знае какъв е обетът, който те дават пред Бог. 

християнство
Снимка: iStock

В Православната църква съществуват три степени на свещенослужение: епископска, презвитерска (свещеническа) и дяконска.

В състава на духовенството влизат само мъже, като има два вида духовенство: бяло духовенство (свещеници, най-често обслужващи храмовете) и черно духовенство (монаси, най-често обслужващи манастирите).

Свещениците, които са част от бялото духовенство и които срещаме, когато посетим църква, се наричат още йерей или презвитер. 

Свещеникът има право да извършва богослужения и всички тайнства, освен ръкополагане.

Въпросът за семейството е един от основните за битието на православното духовенство и е съвършено непознат за света на католическото.

Свещениците, които се отнасят към бялото духовенство, водят светски живот и имат право да сключат брак. Бракът при тях обаче е свързан със строго регламентирани канонически правила и е възможен само до ръкополагането. След него свещеникът вече не може да се ожени.

християнство
Снимка: iStock

С брака на свещеника в православието са свързани редица изисквания от каноничен характер, които са задължителни. Съпругата на свещеника не може да бъде жена от друга вяра, нито вдовица или разведена, а децата му не трябва да се свързват в брак с еретици. В случай на неблагоприлично поведение на съпругата на свещеника, той е длъжен или да се разведе с нея, или да бъде разстриган.

Монасите не могат да сключат брак и се отнасят към монашеското духовенство. Те дават обет за девство и послушание, живеят в манастири, а животът им там се подчинява на строго определена йерархия. Целият им живот е напълно отдаден на вярата. 

християнство
Снимка: iStock

Православието не само допуска, но и поощрява семейните духовници. Безбрачието е единствено достояние на монасите, ала при бялото духовенство дълго време е срещало недоверчиво отношение. 

Асирийската, източноправославната и източноправославната църкви, както и много от източнокатолическите църкви, позволяват женените мъже да бъдат ръкоположени. Традиционно обаче те не позволяват на духовниците да се женят след ръкополагане.

Българският патриарх служи пожизнено и се ползва с първенство по чест пред всички архиереи на Българската православна църква – Българска патриаршия, и носи достойнството „Светейшество”.

християнство
Снимка: iStock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти