Жените трябва да плащат сметката на първа среща

Жените трябва да плащат сметката на първа среща
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Не знам дали в историята има случай, в който първата среща между мъж и жена да е била в дома на единия от двамата, разбира се, ако срещата не е от тези, за която мъжът трябва да заплати определена сума за пребиваването на жената.

Ако е имало първа среща направо в нечий дом, извън описаната хипотеза, то искрено поздравявам мъжа за неговата находчивост, а жената за смелостта и самоувереността.

Понеже са рядкост толкова изпечените свалячи, които могат да си позволят лукса да не инвестират време в ухажване, практиката изисква немалко време, в което двойката да се опознае на неутрален терен, най-вече на обществени места – предимно питейни заведения и такива за хранене, на културни мероприятия и други подобни, които изискват определени разходи.

При всяка първа среща на такива места, рано или късно настъпва един неловък момент, както за мъжете, така и за жените, а именно кой следва да плати сметката.

Този въпрос не е стоял на дневен ред пред мъжете и жените само допреди няколко десетки години. Тогава е било ясно, че мъжът е този, който трябва да плаща сметката.

А традицията мъжът да извършва това се заражда от времето преди Индустриалната революция, когато жените са били неграмотни, занимавали са се предимно с къщна работа и такава в селското стопанство, които дейности осигурявали битуването им, но не доходи. Мъжете били тези, които имали право да работят и съответно да получават доходи за труда си.

В тези времена просто е нямало кой друг да плаща, ако не мъжете. Дори след края на Индустриалната революция, когато жените вече получават право да работят, те получават по-малко възнаграждение от мъжете. Освен това жените още били изцяло зависими от мъжете, защото трябвало да получат разрешение от тях да упражняват професия.

В подобна социална и законова матрица няма как на дневен ред пред двойките да стои въпросът кой трябва да плаща сметката на първа среща. Но времената се променят, хората също.

В днешно време жените са еманципирани и в доста случаи имат по-високи доходи от мъжете. Така въпросът за плащането на сметката излиза от сферата на необходимостта и навлиза в дълбоките води на човешките взаимоотношения, превръщайки се в неизменен елемент от флирта.

Понеже е трудно да се избяга от традицията, все още се счита, че по правило мъжът е този, който трябва да плати сметката на първа среща. Но както споменах, времената са други и ситуацията излиза от контекста на традицията.

Погрешно е схващането на мъжете, че когато са на среща, ако жената ги остави да платят сметката, това означава, че тя ги е харесала. Ако пък мъжът не е допаднал на жената, то тя си поемала сметката сама, за да не се чувства ангажирана по какъвто и да е начин о него.

В действителност е обратното: ако жената е харесала мъжа, тя настоява да си плати сметката, защото по този начин демонстрира своята независимост и достойнство, които иска да постави на преден план в евентуалните бъдещи взаимоотношения. А когато е харесала изключително много събеседника си, тя настоява да плати и неговата сметка.

Настояването на мъжете за плащане е породено единствено от егоизъм и парадиране, докато жената борави със ситуацията многопластово и с перспектива. Ето защо жените трябва да плащат сметките на първа среща – за да задвижат или да блокират колелата на любовта.

Да изяснят нещата в зародиш. Друг е въпросът, че мъжете много трудно ще го позволят това. Не заради друго, а само защото имат пениси.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти