Жената на Бах е написала почти всичките му творби

Жената на Бах е написала почти всичките му творби
Снимка: Thinkstock

Повече от 260 години след смъртта на Йохан Себастиан Бах неговата музика продължава да е известна и обожавана от милиони хора.

Но според нов анализ, цитиран от "Дейли мейл", някои от най-любимите творби на композитора може би са написани от съпругата му.

Експерт твърди, че Анна Магдалена, втората съпруга на Бах, е композиторът на някои от големите му творби, включително сюитите за виолончело.

Мартин Джарвик, професор по музика от университета "Чарлз Дарвин" в Австралия анализирал няколко години почерци и ръкописи.

Той ще представи откритието си в документален филм, озаглавен "Написано от госпожа Бах", който ще бъде показан на церемонията по раздаването на наградите БАФТА идната седмица.

Лентата ще разказва подробно за анализите на Джарвик на мастилото и стила на писане, които според него показват, че госпожа Бах е вършила много повече работа по творбите, отколкото се смяташе досега.

Изследователят твърди, че Ана написала също арията от Голдберг вариациите и първата прелюдия към "Добре темперирано пиано: Опус I".

Филмът, който ще бъде представен от британската композиторка Сали Биймиш, ще включва данни от американски учен, който анализирал подписа и партитурите на Бах.

Според Хайди Харелсън по-вероятно е композиторът да е Анна, отколкото Бах. Тя казва, че може да твърди това с разумна степен на научна сигурност.

Талантливата певица Анна се оженила за Бах през 1721 г., когато била на 20 години, а той на 36. Много от творбите ѝ били унищожени след смъртта ѝ, поради което не са останали много следи от нейното наследство. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти