Жеги или бури ни очакват през юли?

Най-ниските температури през юли у нас ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 34 и 39 градуса. Това съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в НИМХ към БАН, пишат от NOVA.

По думите ѝ през юли у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса.

Банските на ЛЯТО 2020: най-важното накратко

Валежите ще бъдат около нормата, като най-много валежи ще паднат в планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

След обилните валежи и хладното време през последните дни на юни, още в началото на юли ще се наблюдава слънчево време, а валежите чувствително ще намалеят. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

От 5 до 10 юли времето отново ще стане неустойчиво, със следобедни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите ще останат без съществена промяна.

8 факта за лятото, които ще ви изненадат

След 10 юли все още на места ще има превалявания. Впоследствие ще има няколко дни със спокойно, предимно слънчево време. Температурите ще започнат да се повишават. Около средата на периода атмосферата пак ще се лабилизира и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Към края на периода 10-20 юли ще има повишение на температурите.

лято жена ваканция почивка басейн
Снимка: iStock

След 20 юли времето ще е предимно слънчево. Температурите ще се повишат още и вече ще са по-високи от обичайните, прогнозира метеорологът. 

Междувременно в ефира на NOVA климатологът Георги Рачев каза: „Очаква ни топло, сравнително сухо и продължително лято.” 

Той обясни още: „Юли ще бъде типично летен. В следобедните часове предимно в Западна България е възможно да има гръмотевични бури. По морето такова нещо няма да има. Там дори минималните температури ще бъдат високи. Очаква ни влажно, тропично време. Лятото ще прилича на предишните две лета, които изкарахме. Ще вали два, три дни и ще изпълни месечната норма”.

По думите му юли, август и септември ще бъдат перфектни за море и планина, пишат от Darik News.

Какво очаква всяка зодия през сезона на Рака

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти