„Земя за прицел“ или какво се случва след края на „Под игото“

Земя за прицел
Снимка: Edna.bg/БГКниг@

Велина Томова

България е тъкмо освободена от османска власт и започва стремглаво про-европейското си развитие.

А „развитие“ означава нужда от свежи пари, инвестиции и основаване на индустрия, която до този момент не е съществувала.

Съвсем логично, на тази обещаваща несметни печалби арена се сблъскват интересите на великите сили – Франция, Германия и Русия виждат потенциал за собствено облагодателстване и не се свенят да използват всички средства, за да го постигнат.

България се превръща в земя за прицел – на интереси, на сделки, на международни тайни договорки.

В тези „мътни води“ се опитва да осъществи своите мечти и банкерът Скарлатов. Близък до стария княз Александър Батенберг, той търси своето място и при новата власт на княз Фердинанд.

Земя за прицел
Снимка: Edna.bg/БГКниг@

Умел играч, той има стабилни връзки с банкери в Швейцария и Италия, но не е скъсал с ориенталските си търговски партньори.

Учредил една от първите частни банки в новото княжество, Скарлатов смята, че страната ни не трябва да е прекалено зависима от чуждестранни капитали, а да разчита за развитието си на малки, частни банки като неговата.

От патриотизъм ли? Или пък единствено воден от личната изгода? Един голям предприемач никога не разкрива докрай истинските си подбуди.

Той използва всички лостове за контрол, които ще му помогнат да постигне целите си – елегантни преговори, връзки с артистократичния елит на Европа, подкупи на опозиционни журналисти, тайни срещи в експресни влакове, случайно спрели на тиха гара край София.

Земя за прицел
Снимка: Edna.bg/БГКниг@

За стария Скарлатов сякаш няма неразрешими проблеми, освен един – синът му Борис Скарлатов – младши, с когото не поддържа връзка.

Младият Скарлатов е идеалист, увлечен по зараждащите се социалистически идеи, беден от гордост, но очевидно обречен да бъде свързван с името на баща си….

Земя за прицел
Снимка: Edna.bg/БГКниг@

Ще продължи ли делото на баща си синът или ще позволи на враговете на фамилията да разграбят спечеленото?

Какво се случва зад кулисите на обществените поръчки, държавните заеми и водената от едно правителство политика?

Има ли независима държава или всички са зависими от икономически интереси?

Как България се е превърнала само за няколко десетилетия в (почти) европейска държава? Кои са били силните на деня за онова време и дали са имали различен морал от сегашните?

Земя за прицел
Снимка: Edna.bg/БГКниг@

Петте романа „Земя за прицел“ на Свобода Бъчварова разказват за всичко с богат език, историческа достоверност, но подправена с малко художественост, за да се превърне книгата в периодично преиздавано литературно съкровище.

Най-новото издание с твърди корици само по себе си е малко бижу, с история, разказана върху кориците на книгите и допълнена с интересни факти от живота на Свобода Бъчварова – различни на задната корица на всяка от книгите.

Издава БГКниг@

Още вдъхновение може да получите от нашия профил в Инстраграм. Следвайте ни!

Още за четене:

Три неизбежни български романа

Защо ще прочета книгата на Криско, макар той да не ми е любимият изпълнител

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти