Защо да е егоистично да родиш на 60?

Испанката Лина Алварес е на 62. Преди седем месеца е родила третото си дете.

"Още не мога да го повярвам. Като магия е", казва щастливата майка. И изобщо не разбира хората, които я упрекват заради късното ѝ майчинство.

Лина е цялото ѝ щастие. Затова ѝ е дала собственото си име.

***

Лина Алварес е на 62 - и за нея е истинско чудо, че отново е станала майка. След хормонална терапия ѝ е бил имплантиран ембрион, заченат ин витро. А тя е износила плода.

"Още не мога да го повярвам. Като магия е. А малката вече е на седем месеца. Цялото ни семейство е на върха на щастието." 

Лина ражда първото си дете на 34 години. Синът ѝ обаче е с психически увреждания. А след като бракът ѝ се разпада, Лина дори и не помисля за още деца.

"Времето си лети. А с моя син ми беше трудно да си намеря нов партньор в живота. Климактериумът също дойде по-рано. Бях само на 42 години, а вече не можех да имам деца.", разказва майката.

"Благословия е, че в Испания е разрешено дарителството на яйцеклетки", казва Лина Алварес. Благодарение на него жената ражда още две деца: Самуел, който вече ходи на училище, и малката Лина.

В Луго, родния град на Лина Алварес, почти няма човек, който да не познава историята на семейството. Както тук, така и в цяла Испания късното майчинство стана обект на разгорещени дебати.

Снимка: netinfo

Мнозина смятат, че е егоистично да се раждат деца на такава възраст.

Разбира се, има много противоречиви мнения. Едно такова е на млада майка, която решава да даде живот в зората на своите 20 години: "Когато децата станат на 20, вероятно вече няма да имат родители. За децата е много тежко да имат толкова възрастни родители."

Лина Алварес изобщо не се чувства като баба. И казва, че днес вече е нормално да се раждат деца по този начин.

"За Бога, какво му е егоистичното? Та аз се грижа за децата си по същия начин, както и младите майки. А и житейският ми опит определено е предимство. Какъв е тогава проблемът да раждаш деца на моята възраст?"

Снимка: netinfo

В Испания възрастните родилки стават все повече. В частни клиники като тази в Мадрид процедурата струва 8 000 евро. На жените се имплантират оплодени яйцеклетки от анонимни дарителки. Особеното в Испания е, че законът не предписва горна възрастова граница. Често обаче лекарите отказват да помагат на възрастни жени да забременеят. Дори са сключили доброволно споразумение.

Мнение по въпроса взима и Антонио Рекена, специалист по репродуктивна медицина. Той казва:

"Разбира се, че днес можем да предизвикаме бременност и при жени над 60 години. Но ние искаме здрави деца. А знаем, че при жени над 50 вероятността да се роди здраво дете силно намалява."

Доброволното споразумение е безполезно, казва юристът Карлос Ромео Касабона, бивш член на испанската Комисия за репродуктивна медицина. Скандално е, казва той, че законът, който е вече на 11 години, не фиксира горна възрастова граница. Навремето Комисията за репродуктивна медицина не успяла да се наложи.

Снимка: netinfo

"Лично изложих проблемите на късната бременност пред министърката на здравеопазването. Но заради правото на самоопределение на жените те не искаха да фиксират горна възрастова граница." - казва Карлос Ромео Касабона

Заедно с малката Лина и с големия си син, майката прибира другото си дете от училище. Лина Алварес се гордее с либералните испански закони. А децата се гордеят с майка си.

Лина Алварес се чувства като пионер. И не спира да се ядосва на обществения дебат по тази толкова лична тема.

"Никого не го е грижа, когато един мъж на 70 стане баща. Но вижте какво става, когато възрастна жена роди дете. Да, отговорността на майката е по-голяма. Тя определено играе по-важна роля. Поне аз така виждам нещата, въпреки че не би трябвало да е така."

Снимка: netinfo

Средната продължителност на живота на испанките е 85 години. По този показател те се нареждат на второ място в целия свят. А това означава, че Лина Алварес има големи шансове да види дъщеря си пораснала.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти