Защо 40-годишнината не се празнува?

Защо 40-годишнината не се празнува?
Снимка: Thinkstock

Чували сте, че 40-тата годишнина не трябва да се празнува, и сигурно се чудите за причините. Те идват от древността и са свързани, разбира се, с народните вярвания.

Повечето хора дори днес са убедени, че ако отпразнуват тази своя годишнина, ще им се случи нещо много лошо. Освен за тях реална опасност грози и близките им. Суеверието е отказало милиони от празненството.

Значението на числото 40, което то носи в различните култури, обуславя пропускането на 40-тия юбилей. Моисей е водел евреите из пустинята именно 40 години, а преди това и потопът, посочен в Светото писание, е продължил също толкова дълго.

Поверията относно раждането и смъртта също се свързват с числото 40. Когато се роди бебе, то не трябва да се показва пред чужди очи 40 дни. На 40-тия ден след смъртта пък за мъртвия се прави помен.

На 40-тия юбилей смъртта се навърта наблизо и не трябва да се привлича. А светлината на свещичките и веселбата би сторила именно това.

В Русия поверието гласи: Отпразнуваш ли 40, няма да доживееш 50. Там недолюбват особено и 9-тото число и родителите често пропускат този рожден ден на децата си.

торта дете крак
Снимка: iStock

В Източна и Средна Азия числото 4 се смята за фатално. То е еквивалент на числото 13 в западната култура. В болниците в Азия в адресите и болниците при номерацията на стаите числото 4 и 40 често бива пропускана.

Символизъм може да се открие дори в таро картите. На тях смъртта се обозначава с буквата М. В еврейската азбука мем отговаря на числото 40.

Съвременната наука също има своето мнение що се отнася до 40-тата годишнина. На тази възраст настъпват промени в съзнанието. Именно за това в миналото се е препоръчвало избягването на празника, за да върви по-гладко пътят на човек.

Наскоро пък стана ясно, че развитието на човешкия мозък завършва именно на 40, а не както се смяташе до скоро - в детството. Формирането на префронталната кора завършва именно в този период. Това означава, че дотогава можем да придобиваме знания, които да използваме до края на живота си.

В същото време в миналото продължителността на живота е била по-кратка и 40 години са били една наистина напреднала възраст. Тялото започвало да старее, болестите зачестявали, а организмът все по-трудно се справял. Празнуването на годишнината се считало за приканване на приближаващата старост.

7 суеверия с храна

Някои пък са на мнение, че на 40-тия рожден ден ангелът хранител ни напуска и ни оставя сами да се справяме. В миналото пък се е приемало, че преломната възраст е само за мъжете, докато дамите трябва да се отрекат от празнуването на 53-тия рожден ден. Днес за всички суеверието забранява 40-тото отбелязване на празника.

По-суеверните не смеят да предизвикват съдбата и са категорични, че и без това има прекалено много поводи за празнуване, за да рискуват с купон за 40-тата годишнина. Някои намират вратички, а други не обръщат внимание на подобни вярвания.

Психолозите обаче са категорични – ако у вас има дори грам съмнение, то по-добре пропуснете празника.

Редактор: Росица Костадинова

Още суеверия и митове:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти