„Захариев Файт Тийм“: ПРОМЯНАТА е в социализацията на специалните деца!

Мисията на Светослав Самуилов е да помогне на децата с увреждания в България да се чувстват като всички други деца - приети и приобщени. Затова и „Захариев Файт Тийм“ има за цел да създаде поне по една зала с адаптирани фитнес уреди в най-големите областни градове у нас, в която децата със специални нужди да могат да тренират свободно дори от инвалидните си колички. Срещаме ви със Светослав, за да разкаже от първо лице за своята кауза и нейните предизвикателства.

***

За успеха на предприемаческия модел, когато е приложен към постигането на социална промяна

„Бизнес моделът е по-успешен когато зад него стои кауза или мисия, защото представя проблем в обществото,  за който много рядко някой се замисля. Това подтиква хората за действие и промяна на ситуацията. А в единството е силата.“

За вдъхновението да променяш човешки животи

„Тренировката за децата с увреждания и специални нужди е полезна и изграждаща не само за тялото, но и за самочувствието, за вътрешната им сила, емоционалното и психическото им състояние. Така те стават по- целенасочени и по-уверени в себе си, че са „нормални“ и могат да постигат успехи като здравите хора.

Пример за променен живот е едно момче на име Стефан, което след като известно време тренира при нас, макар че идва с патерици, в един момент стана уверен в способностите си и започна работа във фирма, която се занимава с поправянето на компютри.“

За онези елементи от образованието, които си струва да съхраним

„Добре е да се съобразяваме с новите тенденции, защото всяко следващо поколение се развива и навлизат все по-нови технологии и начини на преподаване. Според мен обаче каквито и технологии и практики да се използват, ако учениците не са фокусирани в изучавания предмет или област, или дори в самия учебен час, то нищо няма да има смисъл. Това е така,  защото фокуса и вниманието определят какво ще приеме и разбере, а от там и запомни ученика. В момента почти всеки ученик има смартфон, който разсейва и прави учебния процес неефективен. Както в миналото никой не е имал телефон в час, така и сега трябва да бъде така.

От миналото трябва да бъдат съхранени фокуса и дисциплината, уважението към учителя и съучениците.“

За нуждата от физическа активност при деца с увреждания и специални нужди у нас

„Захариев Файт Тийм“ е първата фитнес зала в страната със специално оборудвана за деца и младежи с увреждания, които могат да тренират дори от инвалидна количка. Аз спортувам от 6-годишен и след катастрофата, която претърпях, седнах (вярвам, временно) в инвалидна количка. Когато се възстановиха и двете ми ръце, започнах да ходя на фитнес. И, да, в някои фитнеси можеш да направиш що-годе добра тренировка, но за много от уредите ти трябва помощ от двама или трима човека, за да те изместят на дадения уред.

Друга пречка за деца с увреждания конкретно е манталитета на хората в България. Когато тренира някой на количка или с патерици, в очите на някои е странно, други са с подигравателно отношение, а трети - със снизхождение. И така, много от тях те не се чувстват добре приети в „нормалните“ фитнеси.

Възможностите на тези деца често надхвърлят тези на здравите. Може да звучи невероятно,  но често съм бил свидетел на това. Тези деца водят битки всеки ден. Ставането от леглото,  ходенето до тоалетната, оправяне на тоалет и излизане - неща нормални за здравите хора, за тях е битка, в която стават все по-силни най-напред в ума и после и в тялото.

Децата с увреждания тренират с много по-голямо желание от много здрави деца, защото това е поредната битка, в която искат да победят. Искат да докажат на себе си и на другите, че с нищо не са по-долу и това ги мотивира да се борят със съпротивлението на дадения уред. От там стават все по-уверени, все по-силни - както вътрешно, така и външно.“

За инициативата като лична кауза и съмишлениците по пътя

„Имаше много хора, които откликнаха, когато създавахме първата такава зала и аз съм им изключително благодарен. От Пловдив имахме и имаме подкрепата на Мария Горанова, която е председател на НАРХУ (Национална Агенция за работа с хора с увреждания), бивши спортисти, собственици на фирми също ни помогнаха. А сега имаме подкрепата на НОВА Броудкастинг Груп, Reach for Change и ПРОМЯНАТА, които от години искат и подобряват живота на деца и младежи от всякакво положение, за което сме им много благодарни.“

Можете да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите „Захариев Файт Тийм“ ТУК.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в инициативата всяка година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти