За езика на тялото...

За езика на тялото...
Снимка: allanpease.eu/bg/

Мария Атанасова

Наричат го "Mr. Body Language", вероятно знаете защо, но нека ви припомня. Алън е един от най-успешните автори в света, написал 16 бестселъра, сред които "Езикът на тялото", "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния", "Изкуството на разговора", "Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта".

Издадени са над 25 000 000 копия на 52 езика. Алън води семинари из цял свят (утре, 05.12.2012, ще проведе такъв и в София в Зала 6 на НДК), а посланията му наистина се отнасят до всяка сфера на живота.

Чела съм няколко от книгите му и те бяха толкова забавни, практични и увлекателни, че с любопитствео очаквам да чуя отговорите на въпросите, които ще му задам, изхождайки от някои от ролите, в които Edna жена ежедневно влиза.

Edna жена в любовта

"Равенството на мъжете и жените е политически и нравствен въпрос; същностното им различние е научна тема." (из "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния", ИК "Сиела" 1999г.)

Г-н Пийз, убедена съм, че темата за същностните различния между двата пола вълнуват не само нас 25-годишните. Наскоро попитах майка ми как да разбера тези разлики и да живея с тях цял живот, а тя ми отвърна "Приемам тези разлики и живея с тях вече 26 години". Това ли е формулата за пълноценно общуване между мъжете и жените – да приемаме за факт разликите?

Да. Да се опитваме да променяме човека от срещуположния пол или да игнорираме тотално различията са рецепти за нещастен живот. Патиците имат ципи, за да могат да плуват, а зайците имат лапички, за да копаят. Да се преструваме, че тези животни са еднакви, само за идеята, няма да доведе до нищо хубаво. Мирът между половете е възможен само и единствено, ако съществува приемане на различията на другия.

Когато една жена усеща привличане към един мъж, тя нарича това с усмивка на уста "химия". Каква роля играе невербалното общуване в състава на тази химична реакция и можем ли да "манипулираме" с жестове обекта на привличането си?

"Химията" е кобминация от фактори. На първо място, това са феромоните, които се отделят от мъжете и жените и са главните виновници за привличането. То съществува, ако човекът срещу вас има допълваща на вашата имнунна система. Обикновено децата на хората със сходна имнунна система не са така здрави, както тези на хората с допълваща се. Това е така, защото при комбинация, бебето наследява гени, които му гарантират по-устойчиво развитие.
Когато целувате някого, мозъкът ви оценява имунната система на другия чрез слюнката. Ако той/тя е с допълваща вашата, вкусът е сладък и приятен, в обратния случай – отблъскващ и неприятен, като мръсен чорап :). Любопитно е, че на пазара се предлагат изкуствени феромони, които първоначално имитират чувството за привличане.

Edna работеща жена

Всички сме ходили по интервюта за работа, къде успешни, къде неуспешни. За съжаление обаче в нашата страна все още се наблюдава факта, че фирмите не могат да си позволят да наемат специалист по човешки ресурси, обучен да прави качествен подбор на служители. Това, естествено, води до много хаотични, непрофесионално проведени интервюта – влизаш в кабинета на интервюращия, той, седнал, буквално заклещен зад бюрото си, маха в знак на "заповядайте, седнете", ръцете му после рязко се сриват от полезрението ти, а при малко късмет е възможно дясната му ръка да се вижда, но тя да е заета с кликане на мишката.
Съществуват ли методи, които можем да приложим, когато попаднем в подобна ситуация? Можем ли да предразположим човека срещу нас, ако видим, че той е "заключен", не осъществява зрителен контакт и е непредразполагащ ни?

Изобщо въпросът е: искате ли да работите на това място? Ако не, станете и си отидете. Ако потенциалният ви работодател едва има респект към вас на първото интервю, очаквайте уважението да изчезне напълно, когато започнете работа. Ако интервюиращият ви задава въпрос, но когато започнете да отговаряте, не ви гледа, а се оглежда наоколо, спрете да говорите и изчакайте да ви погледне, за да разбере защо сте млъкнали. Когато го направи – резюмирайте казаното до момента. Това "тренира" човека срещу вас да гледа към вас, когато разговаряте.

А как да "разчупваме ледовете" с колегите си, как да общуваме с тях премерено, но не дистанцирано и как да разберем какви са нагласите им спрямо нас?

Разчупете леда с "принципа на огледалото" със своя език на тялото – правете почти същите неща, каквито прави човекът срещу вас. Това създава усещането за комфорт, подкрепа и разбиране. Затвореното, предпазливо отношение към вас може да се разпознае чрез скръстените ръце, кръстосаните крака, липсата на зрителен контакт и откланяне на главата в друга посока.

Edna социално интелигентна жена

Липсата на комплименти от страна на мъжете често е повод дамите да ги сметнат за незаинтересовани към тях и да извадят изводи, че не са кавалери. Как да приемаме правилно вербални комплименти от половинката си, от близки и приятели, и съществува ли нещо като "невербален комплимент"?

Невербалните комплименти са много, например: кимане с глава, когато другия говори, непрекъснатият зрителен контакт. Да не забравяме и  утвърждаването на казаното с  "мхм", "да”, "разбирам", "и?"...
Ако някой ви направи комплимент, благодарете му, кажете, че оценявате този жест и че се радвате, че е забелязал причината за комплимента. Например, ако ви кажат, че се справяте много добре с публичното говорене, кажете "Благодаря. Старая се да презентирам добре това, което целя, и се радвам, че забелязавате и че го отбелязвате."

Предвид това, че социалната интелигентност на човека е свързана основно с неговите вербални и невербални комуникационни умения, по-доброто владеене на кой от двата вида комуникация е гарант за "адекватно социално поведение" и защо?

Между 60 и 80% от човешката комуникация е невербална, а в рамките на около 4 минути, 90% от отношението на човека към вас, е вече формирано.
В Европа през 2011 година 42% от високите мениджърски позиции са заети от жени. Най-просто казано, онези, които съумяват да се презентират добре, да изпращат и да приемат адекватно сигналите на тялото, да разбират особеностите на противоположния пол, ще имат успех в любовта и работата. Останалите ще се борят "на сляпо" през 21 век. За това ще говорим и утре на семинара...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти