Времето през МАРТ: в месеца на пролетта с температури от 5 до 25 градуса

пролет цветя сутрин време прогноза времето
Снимка: iStock

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса, съобщиха за БТА от отдела „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология. Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 3 градуса.
 
Тази година се очаква през първото десетдневие от месеца да е по-топло от обичайното, но след това температурите постепенно ще се нормализират и средната месечна температура ще бъде около и над нормата. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините - между 60 и 90 л/кв.м.

През март динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена и времето ще е променливо, с чести превалявания, с промени на температурите и фазата на валежите.

През първото десетдневие от месеца, въпреки честите промени, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Месецът ще започне с предимно слънчево и топло време, с максимални температури между 13 и 18 градуса. До средата на десетдневието ще остане с високи температури, но на места ще има слаби превалявания от дъжд.
 
Около 5-6 март ще има повишена вероятност за повсеместни и по-значителни валежи. Температурите ще се понижат. Вероятност за сняг ще има главно в нощните часове, на места в Предбалкана и по високите полета на Югозападна България, без да се натрупва снежна покривка. След временно спиране на валежите, през следващите дни ще превалява още, с различен обхват и интензивност. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки и все още малко по-високи от обичайните.

В началото на второто десетдневие на март температурите ще се понижат още малко и до края на периода ще бъдат близки и дори малко по-ниски от нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи, особено през първата половина и в края на десетдневието, като при преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг.

През третото десетдневие на март температурите постепенно ще се повишават, но все пак ще остават близки до средните за периода. По-голяма е вероятността за валежи през първите дни на десетдневието.
 
Началото на астрономическата пролет у нас е на 20 март в 3 часа и 50 минути.

пролет жена
Снимка: Istock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти