Време за четене: „Жената със синята звезда“ e трогателна история за войната и човечността, която намира начин да оцелее

книга
Снимка: Издателство СофтПрес

Бестселър на NYT и един от най-препоръчваните романи от Entertainment Weekly, Washington Post, CNN, BookTrib, Goodreads, Betches, AARP, Frolic, SheReads, „Жената със синята звезда“ е трогателна история за приятелството, което в най-трудните моменти повдига завесата на мрака и заменя страха с надежда.

През 1942 г. в окупираната от нацистката армия Полша няма и спомен за живота преди войната. Мечтите са забравени, семействата – пръснати, а илюзиите, че този кошмар ще свърши – разбити. 18-годишната Сади Голт и нейните родители са от късметлиите, успели да останат заедно. Но в гетото на Краков оцеляването е привилегия, която малцина имат. Обстоятелствата принуждават семейството на Сади да потърси убежище в тунелите под града – там, където мракът, гладът и страхът се увиват като примка около хората и постепенно изсмукват светлината от техните души.

Ела Степанек е на същата възраст като Сади, но благодарение на близките отношения на мащехата ѝ с германците преживява значително по-лесно сътресенията от войната. Един ден тя забелязва изплашения поглед на непознато момиче, което се взира в нея от процепа на шахтите, отвеждащи към канализацията. Макар Ела да се е зарекла, че ще избягва да се набива на очи и търпеливо ще изчака войната да свърши, тя не може да остане безучастна към тъгата, отразена в очите на Сади. Така започва тяхното приятелство. Връзка, която оформя спасителен пояс и не позволява да потънат в морето на отчаянието. Но когато съдбата ги изправя пред поредното изпитание, единственото, което може да ги преведе през бурята, е несломимата воля за живот.

Жената със синята звезда“ от Пам Дженоф е трогателен роман за войната, която променя хората, и за човечността, която намира начин да оцелее. История за силата на приятелството и за емпатията като задвижващ механизъм на спасението. Тя прави така, че в най-тежките моменти някой да подаде ръка на онзи, който има най-голяма нужда от помощ. Завладяващ разказ за битката между страха и доблестта, между отчаянието и надеждата, в който благородството надделява и любовта и добродетелта успяват да извоюват обратно свободата. Но преди всичко „Жената със синята звезда“ е роман за избора – какви искаме и какви можем да бъдем.

книга
Снимка: Издателство СофтПрес

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти