Време за четене: страхотният Тери Пратчет

Корицата на книгата е дело на Пол Кидби
Снимка: Пол Кидби

Веселина Тодорова

"В едно далечно второкласно съчетание на измеренията, в една астрална равнина, за която никой никога не би помислил, че е равна, кълбата междузвездни мъгли потрепват и се разтварят."

Това е първото изречение, което поставя началото на невероятната поредица "Света на Диска", дело на британския майстор на писаното слово Тери Пратчет. Всъщност идеята за плоския свят се е прокраднала преди цели тридесет години в романа "Страта", но "Цветът на магията" е книгата, в която се запознаваме с космическата костенурка Атуин, която носи на гърба си четирите слона Берилиа, Тубул, Великият Т'фон и Джеракин, върху чиито "загорели на звездната светлина" гърбове се крепи Светът на Диска.

Двадесет и осем години след излизането на пазара на "Цветът на магията" и тридесет и осем романа по-късно можем да се насладим и на последната книга с поредната забавна история от Света на Ринсуинд, Смърт и Командир Ваймс. Именно последният е и главен герой в "Snuff" - тридесет и деветия роман от поредицата, който ще излезе на пазара във Великобритания само след броени дни - на 13 октомври 2011 г.

Не се наемам да преведа заглавието, тъй като според Тери Пратчет думата "snuff (англ. ез.)" има най-малко две значения. Българските фенове на британския фантаст/хуморист много добре помнят безумните преводи на някои от последните му книги, за това смятам, че ще е по-добре да прочетем книгата в оригинал, преди да даваме каквито и да било предложения за превод на заглавието.

За първи път за "Snuff" става дума през юли 2010, когато Пратчет обявява в сайта на Пол Кидби за съществуването на ръкописа . По-късно неговият асистент Роб Уилкинс чете част от него по време на конвенцията, посветена на Света на Диска. Ако сте нетърпеливи и искате да чуете този откъс, може да го направите тук. Единственото условие е да знаете английски.

"Snuff" се фокусира върху нежеланата от Сам Ваймс ваканция, за която жена му лейди Сибил настоява. За Ваймс двете седмици извън Анкх-Морпорк и служебните задължения изглеждат като кошмар, още преди да са започнали. Разбира се, както повечето от вас се досещат, ваканцията не протича по предварително установения план.

Абсолютна истина е, че всеки полицай, решил да излезе във ваканция, едва ли ще успее да отвори куфара си, преди да се натъкне на първия труп. Не един труп, а много трупове и едно древно и зловещо престъпление очакват нашия любим Ваймс в кротката и спокойна провинция, където отива заедно с жена си Сибил.

Какво е престъплението и кой е извършителят - ще разберем след като прочетем книгата.

А какво мисли Ваймс за провинцията? Ето какво: "Провинцията! Какво забавно може да има в провинцията? Знаеш ли защо я наричат провинция, Керът? Защото там няма нищо друго, освен проклети дървета, които се предполага, че трябва да харесваме и да вдигаме много шум около тях, а всъщност те са само втвърдени плевели!"

От това, което успях да прочета от предоставения откъс от "Snuff", мога да си направя следните изводи - Пратчет не изневерява на лекия и хумористичен стил, който сме свикнали да попиваме от страниците на книгите му. Отново ще откриваме остроумни забележи в стил:

"Бумащината е неизменна част от работата. Каквото и да правим, за да намалим нейния обем, резултатът ще е появата на допълнително количество бумащина."

Признавам си без бой, че нямам търпение да се докопам до книгата колкото се може по-скоро. А вие?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти