Време за четене: "Парижкият сладкар"

Време за четене: "Парижкият сладкар"
Снимка: Thinkstock

Вдъхновяващ, сложен, балансиран и неустоимо апетитен също като класически френски сладкиш. Такъв е "Парижкият сладкар" - дебютният роман на британската авторка Лора Мадлен, издаден от Gourmet Publishing, чието действие се завърта около живота в една прочута сладкарница.

Какво да очаквате от „Парижкият сладкар“

• Завладяваща история за любов, френско сладкарско изкуство и предателство
• Атмосферата на чаровния буржоазен и бохемски Париж в края на Бел епок
• Напрегнато академично разравяне на мистериозни отминали събития и страсти
• Два паралелни разказа в две епохи: Париж 1909 и Кембридж 1988
• Жив, интересен и богат език

Париж 1909. В прочутата сладкарница Клермон случайността среща младия Гийом с Жан – дъщерята на собственика, и му разкрива свят, за чието съществуване не е подозирал и който безвъзвратно го омагьосва: свят, изпълнен с нежен крем и стопен шоколад, със златист карамел и въздушни сладкиши.

Но не само вълшебствата на френското сладкарско изкуство имат съдбовна роля за Гийом дю Фрер. В сладкарницата младият мъж, дошъл от Бордо в Париж да търси работа и по-добри възможности, намира и любовта на своя живот.

„На Морис беше възложено да прави бадемови курабии макарон с розова есенция и Ги го умолява, придумва и ласка, докато му беше разрешено да помага. Скоро се успокои от вълнението и успя да постигне концентрация. Сместа беше капризна и можеше да се пропука или разцепи, докато е в пещта, дори заради най-дребна грешка...

...Отмери лилавата течност на миниатюрни капки и я сипа в сместа. Действаше по импулс и същевременно се чувстваше сигурен, все едно първият му учител, мосю Карем, е с него и го насочва.

Докато разбъркваше, до носа му достигна опияняващият и сладък аромат, като че идещ от морава, наситен като парфюм, реещ се в нощния въздух. С треперещи ръце шприцова сместа върху тавата на малки окръжности, достатъчно да се получат общо шест бройки, по една за всеки ден, който той и Жан трябваше да преживеят, преди да могат да бъдат заедно до края на живота си.“

Кембридж 1988. Почти осемдесет години по-късно докторантка попада на снимка на дядо ѝ като млад заедно с приятелска двойка. „Прости ми“, е изписано с неговия почерк на плика, криещ черно-бялата фотография, направена в Париж.

Заинтригувана от тайната на дядо си тя се впуска да разбули една история за забранена любов и непростимо предателство. Но среща сериозно препяствие в лицето на официалния биограф на дядо ѝ, решен да направи сензация от тази история.

Двата разказа се разгръщат пълнокръвно и увлекателно, за да се срещнат и да разкрият края на една история, в която съдбата си знае работата.

За автора
В детството си авторката Лора Мадлен се отдава на професионални актьорски изяви и обучение в театрална школа, но по-късно променя намеренията си и постъпва в „Нюнъм колидж”, Кембридж, за да учи английска литература. Автор е на художествена литература и на рецепти, работила е като сладкар в „Доместик слътъри“. Живее в Бристол, но често гостува в Девън, където живее сестра ѝ, авторката на фентъзи романи Луси Хаунсъм.

Още книги:

Малките големи лъжи

Загадката на катакомбите

Нишките на съдбата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти