Време за четене: „Личните бележници на Антон Чехов“

книги
Снимка: iStock

Искало ли ви се е да влезете в ума на любим писател и да видите как се раждат идеите му? Откъде тръгват героите му, какво го вдъхновява? С „Личните бележници на Антон Чехов“ можете да направите тъкмо това – да проследите вълненията на руския класик и не само да научите повече за творческия му процес, но и да откриете истински съкровища сред наглед случайните му записки.

На 2 декември изд. „Кръг“ публикува най-доброто от записките на Антон Чехов в самостоятелна книга за първи път на български. Съставител и преводач на изданието е Денис Коробко (носител на награда от Съюза на преводачите в България за работата си по „Предел на забравата“ от Сергей Лебедев – „Кръг“, 2020 г.), а в красивата корица и живия вътрешен дизайн читателите ще разпознаят стила на Милена Вълнарова.

„Личните бележници на Антон Чехов“ събира най-характерното и ценното от записките на Чехов и дава рядка възможност на читателя да надникне в богатия вътрешен свят на руския писател. „Иван не харесва София, защото мирише на ябълки“, „Тя подписваше писмата си като Чайка“ или „7 дек. 1901 говорих с Л. Толстой по телефона“ – бележниците на Чехов съхраняват мислите на писателя през последните четиринайсет години от живота му – от 1891-ва до 1904-та.

На пръв поглед фрагментарна, тази малка книга предлага цялостен поглед върху живота и мисленето на Антон Павлович и представлява сама по себе си произведение, в което чрез мислите си пред читателя се разкрива главният герой – самият Чехов.

Познавачите на Чехов ще намерят сред страниците фрази, превърнали се в основа на негови творби, но и образи, които не успява да въплъти в завършени текстове преди ранната си смърт. Редица записки са свързани с повестта „Три години“. Сред кратките бележки има препратки към „Цариградско грозде“, „Йонич“, „Душичка“, „За любовта“. Появяват се герои от „Три сестри“ и „Вишнева градина“, от множество написани и ненаписани творби.

Усещането, което прочитът на „Личните бележници“ оставя, е за общуване със самия Чехов, с разбирането му за света и хората – с цялата интимност, която този задочен разговор позволява. Книгата е подходяща за почитатели на автора, но и за писатели, които искат да разберат как се раждат идеите на значимия руския класик. Тя е ценна и за всеки, който се вълнува от естеството на човешката природа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти