Време за четене: "Една съвсем различна история"

Време за четене: "Една съвсем различна история"
Снимка: netinfo

И наистина – шведският писател предлага на вниманието на читателя една съвсем различна история – с осезаем скандинавски привкус, отличаваща се от традиционните криминални сюжети и съшита майсторски от изненадващи събития, необичайна обстановка, философски размишления и завладяваща тайнственост.

Китното френско селце Мустерлен събира шестима шведи, избрали Бретан за лятната си почивка.

Не знаят почти нищо един за друг, а подробностите не ги и интересуват. Занимава ги по-скоро друго: морето, природата, хубавата храна, възможността да се изкъпят голи през нощта, да завържат летен романс…

Един ден на плажа към компанията им се присъединява чаровно тринайсетгодишно момиче с необичайното име Трое. Подкупващият ѝ чар и относително зрялото за крехката ѝ възраст поведение ѝ спечелват място на яхтата, с която шестимата шведи се канят да посетят един от островите Гленан.

Излетът започва като невинно приключение и веселата компания дори не подозира предстоящата трагедия…

Същевременно инспектор Барбароти заминава на почивка с любимата си Мариан на прекрасния шведски остров Готланд. Раят обаче бива помрачен от писмо, в което анонимен убиец заплашва да отнеме живота на човек с името Ерик Бергман.

Барбароти е повече от раздвоен: какво да прави? Да се върне в Шумлинге и да започне разследване? Или да остане при Мариан? Обаждане от участъка слага край на колебанията му: авторът на писмото действително е осъществил заплахата си.

„Една съвсем различна история“ е вторият случай на инспектора, след издадената от „Емас” през 2015-а „Човек без куче“. Главният герой, инспектор Барбароти, е наполовина италианец и изключително екстравагантен персонаж със сухо чувство за хумор и склонност към самоирония.

Хокан Несер е роден в имението „Елвеста“ в покрайнините на градчето Кумла, Швеция, през 1950 година, но по-голямата част от живота си прекарва в Упсала. Изучава социология, английски, история на литературата и философия.

Работи като доста години като гимназиален учител, преди да се отдаде изцяло на литературното поприще.

Хокан е на 40, когато го издават за пръв път. Първият му роман, озаглавен „Хореографът“, излиза от печат през 1988 година и представлява екзистенциален любовен роман.

Пет години по-късно Несер осъществява истинския си литературен пробив с криминалния роман „Едрата мрежа“. За него през 1993 г. писателят е отличен с Наградата за дебют на Шведската академия за криминална литература.

Романът слага началото на десеттомната поредица за инспектор Ван Ветерен, която се развива в измисления град Мардам. Последният роман от поредицата излиза през 2003 г. Книгите са публикувани в 30 държави и са продадени в над десет милиона екземпляра.

Редом с Хенинг Манкел, Хокан Несер е сред най-знаковите съвременни криминални автори в Швеция.

Неговият юношески роман „Ким Новак не е плувала в Генисаретското езеро“ е включен в литературната програма на шведските училища. Голяма част от произведенията му са екранизирани.

Хокан Несер е трикратен носител на Наградата за най-добър шведски роман на годината, на Стъклен ключ за най-добър скандинавски криминален роман, Наградата на Датската академия за криминален роман, Наградата на Шведското радио за най-добър разказ, Наградата на Сдружението на шведските издатели в категорията „криминале“ за „Човек без куче“, а през 2007-а „Съвсем различна история“ е обявен за най-добър криминален роман в Швеция.

Още за четене:

CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение

"Зад огледалото"

"Парижкият сладкар"

Историята на първия сръбски печатар и издател

„Целувката“

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти