Време за четене: „Дебютант“

книга заглавна снимка
Снимка: Издателство Кръг/iStock

„Не са много романите, написани от гледна точка на това, което се случва в Русия днес“, казва в интервю за „Ню Йорк Таймс“ руският журналист и писател Сергей Лебедев. И той се впуска именно в това: да изследва трагедиите и проблемите на настоящето.

В романа си „Дебютант“, който вече е по книжарниците у нас с логото на изд. „Кръг“, Сергей Лебедев се вглежда във въпроса за морала в науката, вдъхновявайки се от случая „Скрипал“ – отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с препарат, създаден в Русия.

Книгата се появява на пазара в превод на Денис Коробко, който получи награда от Съюза на преводачите за работата си по друг роман на Лебедев – „Предел на забравата“. Красивата корица е създадена от Албена Лимони.

„Дебютант“ е първият шпионски трилър на писателя, след като предишните му романи имат по-скоро автобиографичен елемент. Книгата изследва връзката между знанието и властта, между тоталитаризма и науката през XX век.

В центъра на историята е възрастен учен, създал някога най-неуловимата и безпощадна отрова на света – Дебютант. След разпадането на СССР Калитин бяга на Запад, но прекарва последните години от живота си в очакване на приближаващото възмездие. В Русия има заповед предателят да бъде убит, и то – със собственото му изобретение.

Романът ни повежда из свят с динамично преследване, в който руските тайни служби днес продължават да черпят силата си от миналото и надеждите за възстановяването му.

Има ли морал в науката и къде е границата между удоволствието от откритието и осъзнаването на последствията от него? До каква степен късметът и съдбата имат роля? Книгата държи читателя в напрежение до самия си финал, а въпросът за генезиса на злото се разглежда философски.

Както пише Лебедев в послеслова, създаден специално за българските читатели: „Това зло не се е родилo за една нощ, не се е появило тук и сега“.

Сергей Лебедев (1981 г.) е руски журналист и писател, автор на пет книги. Още с дебюта си „Предел на забравата“ получава международно признание – творбата е издадена на повече от 15 езика, а българският й превод е награден от Съюза на преводачите за ярки постижения. Най-новият роман на Лебедев „Дебютант“ (2020 г.) е номиниран за две големи литературни награди: европейския приз „Ангелус“ и швейцарския – „Ян Михалски“.

За Сергей Лебедев нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич казва, че „пише не за миналото, а за настоящето“. И сякаш точно за това става дума в тази книга…

книга
Снимка: Издателство Кръг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти