Войната не е с лице на жена

Светлана разказва за войната през очите и спомените на оцелелите – най-вече жените и децата.

Това не е онази мъжка война, за която обикновено сме чували. Това е войната на съзнанието и емоциите! Алексиевич избира да даде думата на жените, преживели Втората световна война, за да разкажат.

Белоруската писателка получава Нобеловата награда за литература през 2015 г. – напълно заслужена.

В книгата си тя съчетава фактите и разказите с прекрасен художествен стил. Разплаква, кара читателите да се замислят за нещата, за които човек си заслужава да живее, а не да умре.

Едва ли има книга, в която да имам толкова много подчертани и извадени цитати.

“Войната е твърде интимно преживяване. И също толкова безкрайно, колкото и човешкият живот.”

“Човекът е по-голям от войната!”

”Първите убити… видях убит кон… След това… убита жена… Това ме учуди. Аз си представях, че на война убиват само мъже.”

Неразказаното до момента лице на войната е твърде интимно, затова се преживява лично. Всяка една история от книгата е индивидуален разказ на очевидци. На жени и деца. Това прави книгата колкото реалистична, толкова и драматична. Пренася в свят, който читателят припознава като реален, но той е толкова емоционално наситен, че по-скоро изглежда привидно приказен. Но приказката не е от красивите. И едновременно с това е, защото си проличават ценностите, които носи следвоенното време.

Снимка: netinfo

Мъжкият глас тук отсъства. Отнет им е. Бремето, което поема Светлана, да разкаже неразказаното, е тежко, почти колкото самата война.

В изданието на „Парадокс“ „Войната не е с лице на жена“ е поместена заедно със следващата книга на Светлана Алексиевич – „Последните свидетели“. Там думата се дава на децата. Техните спомени са свързани с изгорените до основа села и домове, убитите пред очите им родители. Кръвта, която се лее изпод куршумите и труповете, които понякога успяват да ги спасят от ужасяваща смърт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти