Вижте как да направим живота си по-успешен

Една щастлива жена
Снимка: Thinkstock

Всеки от нас, в някой момент от живота си, а може би и доста често, е изпитвал чувство на страх, тревожност, депресия, безсъние, главоболие или нежелание за започване на нови неща. Колкото и да е невероятно много хора мечтаят за едно - да се наспят, да се почувстват отново отпочинали и заредени и да спрат да мислят постоянно за работа и проблеми.

Учени твърдят, че един от надеждните и съвременни методи за борба с напрегнатото ежедневие е мозъчната стимулация, при която се използват напълно физиологични стимули като звук и светлина за естествено подпомагане на мозъка.

Известни личности като Деми Мур, Бърт Рейнолдс, Куинси Джоунс (продуцент на албума "Thriller" на Майкъл Джексън) и много други, използват мозъчната стимулация, за да релаксират след тежкия напрегнат ден и възвърнат творческия си заряд.

Освен борбата със стреса, научни изследвания сочат, че чрез мозъчна стимулация може значително да се подобри концентрацията, паметта и творческото въображение, както и да се постигнат върхови резултати в спорта, обучението и професионалната кариера.

Какви са механизмите за постигане на всичко това?

Здравият мозък извършва множество важни функции едновременно, произвеждайки най-разнообразни честоти на мозъчните вълни. При днешния напрегнат начин на живот, нашите мозъци произвеждат твърде много бета честоти, които се свързват със състояния като тревожност, страх и паника.

Ако сме в състояние на релаксация и покой, нашият мозък произвежда алфа вълни, а когато творим или фантазираме се появяват и тета вълните.

Огромният стрес, под който сме подложени постоянно, води до дисбалансиране на мозъчните вълни. За да възстановят тяхното равновесие, много хора търсят спасение в медитацията или аеробните упражнения, при които се увеличава алфа и тета дейността на мозъка.

За съжаление обаче, алкохолът и наркотиците също са един лесен и бърз вариант за отпускане след тежкия ден и не малко хора злоупотребяват с тях.

Има множество научни публикации, свързани с употребата на светлинни и звукови устройства за мозъчна стимулация, чрез които се постига именно този баланс на мозъчната активност, която спомага даден човек да е във върхова форма.

Ето къде можем да търсим приложение на мозъчната стимулация, за да подобрим нашия живот:

Мозъчната стимулация има доказана роля в развитието на творчеството, креативността и подобряването на интелекта и е подходяща за актьори, професионални спортисти, учени, изобретатели и бизнесмени;

Спомага за по-лесното възстановяване след натоварен ден, преодоляването на хроничната умора и същевременно повишава издръжливостта на стрес;

Преодоляване на безсънието и проблемите със съня.

Мозъчната стимулация е отлична възможност за всеки човек да започне да използва пълния потенциал на мозъка си и да направи живота си много по-успешен. Но все пак да не забравяме, че дори просто да започнем да спортуваме по малко, или да се включим в група по танци, рисуване или медитация, ще сме направили първата крачка към един по-спокоен и щастлив живот.

Автор: Д-р Цветанка Янакиева

* Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага новата методика на мозъчна стимулация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти