Високи токчета, високи стандарти - как обувките определят успеха ни в света

токчета обувки
Снимка: Unsplash

Изследване, проведено от френски учени, потвърди „вълшебната“ сила на женските токчета.

Както се оказва, това е мощен комуникационен инструмент, който вероятно има връзка с йерархичната стълба в древността.

Учените от френския Universite De Bretagne-Sud са провели серия експерименти, които установили, че жените с токчета имат с 50% повече шансове да завоюват вниманието на околните и преди всичко на мъжете.

Ясно е, че обувките на висок ток и без допълнителни изследвания вече са завоювали слава на много мощен аксесоар в женския гардероб, но французите за първи път се опитали да оценят в цифри степента на въздействието им.

За тази цел те провели серия прости експерименти с участието на 19-годишни доброволки, които носели нисък ток (0,5 см), среден (5 см) и висок (9 см). „Целева аудитория“ за изучаване били мъже на възраст 25–50 години.

Един от опитите показал, че ако жената на токчета изпусне ръкавица на улицата, то тя има с 50% повече шансове някой да се потруди да ѝ подаде изпуснатата вещ. Същите шансове дават токчетата при запознанство в бара и други обществени места.

токчета обувки
Снимка: Unsplash

В третия експеримент жените се приближавали към минувачите и ги канели да вземат участие в социологическо допитване за половото равенство. В резултат се оказало, че на високи токчета шансът да получиш отговор е 83%, на средни той е равен на 63%, а на ниски –46,7%.

„Макар че това е сравнително скромна извадка, резултатите от изследването са ясни. На токчета жената изглежда по-добре и сега ние знаем колко“, отбелязва социологът Жан-Клод Кауфман.

Изследването повдига друг, по-важен въпрос – защо токчетата правят жената привлекателна? Общоприетото мнение гласи, че благодарение на токчетата жената изглежда по-висока и стройна, но нещата може да не са толкова прости.

токчета обувки
Снимка: Unsplash

Възможно е корените на явлението да лежат в историята на токчетата, която води началото си от древни времена – първото споменаване на токчета се среща в египетските летописи. В Древния Египет токчета са носели… месарите, а като елемент от женското облекло за първи път се споменават в Древна Гърция и Рим. В Рим токчета са носили хетерите, което им е позволявало да изпъкват сред тълпата и да привличат вниманието на мъжете.

След това, в продължение на много векове, токчетата са използвани в обувки, предназначени за езда. В Европа те са дошли от Османската империя и Персия през XIV-XV век и са символизирали кралската власт.

Чак през XIX–ХХ век токчетата в западната цивилизация са започнали да се използват като елемент от женското облекло – за повишаване на привлекателността. Освен това те са били смятани за символ на заможност. Оттук се е родило и словосъчетанието well-heeled, което означава „заможен“, а буквално се превежда „на добри токчета“.

Трудно е сега да се каже как точно токчетата повдигат жената – в буквален смисъл на тази дума, подчертавайки нейните крака и визуално увеличавайки нейния ръст, или събуждат „генетичната памет“ на мъжете, сочеща по-висок (а значи и изискващ повече внимание) статут на притежателката им.

Единодушни по мнение са само лекарите, които еднозначно твърдят, че високите токчета са вредни за здравето – предизвикват болки в гърба, увеличават риска от травми на глезените и увреждания на сухожилията на стъпалата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти