Виртуално сафари

Виртуално сафари
Снимка: netinfo

Анна Димова

Сърфирането в интернет не е разходка в Южния парк, а сафари - там можете да срещнете всевъзможни същества: малки, големи, умни, глупави, добри и зли. Има мили и безобидни твари, но има и хищници, които могат да ви наранят - емоционално, психически, дори и физически. Затова, независимо дали търсите невинни виртуални авантюри, нови приятели или Голямата си любов, е важно да спазвате някои основни правила за безопасност. И да не забравяте, че ако сте пълнолетни, трябва сами да се грижите за сигурността си, защото никой друг няма да го направи вместо вас.

Четете внимателно
Геният-психопат, който виртуозно се превъплъщава във всякакви образи, за да прилъже жертвите си, е по-скоро литературна фикция. В реалния живот мъжете най-често са относително семпли и праволинейни същества, а най-големите измами и разочарования се случват благодарение на склонността на влюбената жена да филтрира постъпващата информация и да „чува" само онова, което потвърждава убедеността й, че "той е страхотен". Повечето мъже от самото начало дават достатъчно ясни знаци за евентуалните си патологии - най-често несъзнателно. Ако си пазите архиви с разговори с някой "изрод", препрочетете части от тях и ще видите, че са пълни с предупреждения, някои от които са направо очевидни - не сте ги забелязали, просто защото сте били заслепени от хормони и/или копнеж. Затова си отваряйте очите - истината най-вероятно е някъде на монитора ви.

Слушайте интуицията си
Банален, но много полезен и емпирично потвърден съвет, който е естествено продължение на горния. Често думите, особено написаните в интернет, подлежат на доста широки интерпретации, които не можете да проверите веднага. Единственият ви ориентир е онова особено "бодване" или смътно усещане, че нещо не е наред, дори когато изглежда, че е. Освен ако не сте патологичен параноик, най-вероятно това усещане е важен сигнал, който не бива да пренебрегвате - това, че все още нямате доказателства, не означава, че не е истина.

"Имаме 5 общи приятели във фейсбук"
Това безспорно може да бъде относителна гаранция, че човекът е читав, но преди да си направите този извод, първо вижте кои точно са тези личности. Ако това са петима от най-добрите ви приятели, избраникът ви наистина заслужава доверие. Но във фейсбук има доста хора, които просто колекционират фенове - лесно можете да ги познаете по това, че имат по 3000 "приятели" и ги откривате във френд-листата на всеки втори от реалните ви познати. И ако общите ви приятели са от тази група, това може да ви създаде измамното усещане, че имате общ социален кръг, което вероятно изобщо не е вярно.

"Той е страшно интелигентен"
Ако наистина смятате, че могат да ви наранят само очевидни простаци, сте в огромна опасност и трябва спешно да преразгледате възгледите си! Интелигентността, особено когато е съчетана със свеж хумор и грамотна кирилица, наистина лесно може да създаде усещане за "свестен човек", да събуди инстинктивно доверие и да притъпи бдителността ви до опасни нива. От личен опит мога да ви кажа, че най-болният мозък, който познавам, е и най-интелигентният, ерудиран и остроумен човек, когото съм срещала. Нещо повече, често интелигентността на мъжа е право пропорционална на поразиите, които може да сътвори. Разбира се, това не значи, че във всеки умник се крие демон - просто не всеки сладкодумен събеседник в мрежата е непременно "готин".

"Той е мистерия"
Вече сте влюбена в него, но все още не знаете истинското му име. На директни въпроси ви дава поетични или многозначителни отговори без никаква конкретна информация. Прекарвате цяла нощ в скайп с него, а после той мистериозно изчезва, оставяйки ви във вцепенено очакване пред монитора. Теоретично на тази кука би трябвало да кълват главно тийнейджърки, но за съжаление номерът често минава и сред доста зрели и уж опитни дами. Ако си чатите с него вече втора седмица, но все още не знаете дори елементарни факти за битието му, най-вероятно той има сериозна причина да не иска да ги знаете. Още по-вероятно е тази причина да не ви хареса. В най-добрия случай прекалената загадъчност е отчаян опит за фиксиране на вниманието ви, обикновено прилаган от хора, които дори сами на себе си не са интересни и смътно усещат, че нямат с какво друго да ви привлекат.

"У вас или у нас?"
С човек, когото никога не сте виждали на живо, това изречение е абсолютно ЗАБРАНЕНО! За всички, без изключение! Дори да сте си говорили с месеци, да знаете цялата му биография и да сте го разпознали като сродна душа, той си остава непознат, точка по въпроса. Това, че знаете наизуст любимата му музика и ерогенните му зони, все още не означава, че наистина го познавате. А да пуснете в дома си непознат (или да отидете в неговия дом) означава доброволно да се изложите на огромен риск и съзнателно да си потърсите белята. Особено много внимавайте с онзи очарователен тип "луди глави", които настойчиво ви агитират да направите "нещо щуро" (примерно да ви дойдат на гости в полунощ), както и с онези, които се кълнат, че "само ще си говорите" (да, бе!). Ако мъжът на другия край на жицата е наистина свестен, никога не би ви предложил подобно нещо - или поне не би настоявал. Първата ви среща задължително трябва да бъде навън, на оживено място, най-добре денем.

"На мен тези не ми минават"
Този израз е характерен за жените над 30-40 години, които вече имат самочувствието на зрели и мъдри, както и за тези с бурно минало, които "всичко са видели". Богатият житейски опит безспорно много помага, особено ако умеете да го осмисляте и да прилагате наученото. Но понякога именно това може да ви подхлъзне, създавайки у вас самодоволното усещане, че вече всичко ви е ясно и нищо не може да ви изненада. Впрочем това само по себе си е сигурен белег, че се надценявате - истинската мъдрост никога не е твърде самонадеяна.

Този материал е подготвен специално за Edna.bg от Анна Димова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти