Великденските традиции с езически корени

Великденските традиции с езически корени
Снимка: Thinkstock

Голяма част от великденските обичаи имат далеч по-богато минало, отколкото хората предполагат.

В повечето ритуали, с които свързваме празника днес, са вплетени езически традиции.  Ето част от тях:

Червеното яйце

В много митологии яйцето се приема като символ на живота. Персите дори вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. А самата традиция, в която яйцата да се боядисват, се е зародила далеч назад в хилядолетията, много преди християнството.

Великденският заек

Преди много години имало традиция да се принасят зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Астра (или Истра). От нейното име идва ѝ наименованието easter.

Според една от легендите Истра е могла да се преобразява в заек. А за първи път великденският такъв е споменат в немска приказка през 15-ти век.

Постите

По предхристиянски обичай в деня преди началото на постите се провеждали карнавали. Дори след налагането на религията някои от тях остават. Най-известен в Европа е карнавалът на Mardi Gras, последният ден, в който било разрешено да се яде месо и да се пие мляко. След него започват Великите 40-дневни пости. Древна езическа традиция е денят, в който започват постите, да е за публично покаяние.

Огънят

След като векове наред църквата се борила с разпространения в цяла Европа езически обичай на палене на огън по време на Страстната седмица, символизиращ „изгарянето” на зимата, най-накрая се принудила да се откаже от битката. Огньовете на Велика събота били припознати като християнски ритуал, символизиращ възкресението на Светлината на живота от каменната гробница.

Козунакът

В много празници още от древността се използват такива „кръстосани” сладки хлябове, от които произлизат днешните козунаци. Англосаксонците например приготвяли кръстосани хлябове в чест на Истра, като се смята, че тези кръстове представлявали четвъртините на луната и връзката със земята.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти