Валежи или високи температури: какво време ще преобладава през януари?

жена зима
Снимка: iStock

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, пише Darik News по прогноза от НИМХ - това в Северна България и високите полета е между -3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между -8 и -3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони - между 60 и 110 л/кв.м. Най-ниските температури през януари ще бъдат между -15 и -10 градуса, по Черноморието - около -5 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса.

През първото десетдневие на януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. В началото на месеца от север ще нахлува студен въздух и ще застудее още. На места ще превали слаб сняг. Към 3-4 януари се очаква повишение на температурите. Ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево. В средата на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. На места ще превали слабо, предимно сняг.

В края на десетдневието се повишава вероятността за валежи и за понижение на температурите. През първите дни от второто десетдневие ще се създаде валежна обстановка. От север ще нахлува студен въздух и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В средата на периода валежите ще спрат и до края на десетдневието валежи не се очакват.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22-25 градуса, в края на месеца отново ще има валежи предимно от сняг.

зима кафе
Снимка: Unsplash

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти