В нощта на 8 срещу 9 декември злото по-лесно влиза в дома. Нека се предпазим!

магия мистично молитва
Снимка: Thinkstock

Утре е голям български празник - православната църква отбелязва зачатието на св. Анна, майката на света Богородица.

Но народът почита деня и като празник на врачките. Този обичай е останал от миналото и в някои краища на страната все още се прилагат традиции, свързани с гонитбата на злото от дома.

Нощта, предхождаща този празничен ден, в който се почита светицата, според народните вярвания е нощ, в която сме податливи на заклинания, прокоби и магии.

Древните езически легенди разкриват, че в навечерието на 8-ми срещу 9-ти декември магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните трябва да палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.

За да прогонят злите духове и сили, момите трябва да посадят пшеница в гърне и да потопят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък, вярвали хората в миналото.

жена мистично магия
Снимка: Istock

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии „хващат“.

Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

жена мистично магия
Снимка: Istock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти