Ушуая – краят на света

Ушуая – краят на света
Снимка: iStock

Ушуая е най-големият град в архипелага Огнена земя в Аржентина и се счита за най-южно разположения град на планетата, въпреки че според Чили това е Пуерто Уилямс.

Намира се на 3000 километра от Буенос Айрес.

Първоначално не е било замисленo като традиционно населено място, а е било построено, за да може там да се изпращат затворници. Навремето е било толкова диво място, че никой не искал да се засели там. В наши дни обаче по тези земи животът кипи с пълна сила.

ф
Снимка: iStock

Населението на Ушуая е около 60 000 души. През летния сезон броят достига до 70 хиляди души. Има аерогара и голямо пристанище.

ф
Снимка: iStock

Туристите не пропускат да се снимат пред знака „Fin del mundo“ (Край на света) и да пуснат писма от едноименната поща в близкия Национален парк, но най-забележителното приключение тук е пътешествието с катамаран по пътя на Чарлз Дарвин, който минава в протока непосредствено пред града, между многобройни острови, маркирани от фарове с надпис “край на света”.

ф
Снимка: iStock

Около тях пък се излежават тюлени, подскачат пингвини, прелитат птици, които допринасят за красотата на Ушуая. Оттук тръгват и корабите за Антарктида.

ф
Снимка: iStock

Една от най-големите атракции в Ушуая е яденето на кралския рак. Туристите плащат от 100 долара нагоре само за един и си го избират сами, като после го изяждат с помощта на големи ножици.

ф
Снимка: iStock

Интересен факт е, че из дворовете на местните може да откриете много девисил – разпространена на Балканите подправка, но за аржентинците тя е просто плевел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти