Упражнения за душата

Упражнения за душата
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Няма неопровержими доказателства, че тя съществува. Но се предполага, че тежи 4 грама.

Не е ясно къде се намира, но всички я носим – душата.

Как знаем, че я има ли? Защото плачем, смеем се и обичаме. Защото музиката ни кара да настръхнем, красотата ни оставя без думи, а любовта ни окрилява.

Това е душата – вълнува се изключително от онова, което не може да се пипне.

И понеже и тя самата е нетленна, често забравяме да се грижим за нея, улисани в грижата за тялото.

Знаем, че в почивните дни ще се опитате да наваксате изпуснатото през седмицата готвене, чистене, подреждане, вероятно ще смените летните със зимните дрехи в гардероба, ще спортувате, ще се си направите домашна маска и ще си купите нов панталон.

Но си отделете малко време да направите и няколко упражнения за душата си. Именно тя ще ни остане, когато младостта и красотата си отидат.

Ето как се упражнява душа:

Пуска й се хубава музика. Опитайте се, колкото и невъзможно да ви се стува, да слушате музика по стария начин – без да правите нищо друго. Нека музиката не е фон, а основно занимание.

Вслушайте се в различните части от мелодията, в инструментите, опитайте да се доловите звуци, които не сте чували преди.

Разбира се, най-обогатяващо е това упражнение, ако слушате класическа музика, но всяка любима ваша песен ще нахрани душата ви така, както нито една торта не може.

Разтоварва се от емоционални тежести

Ако тялото трябва да се натоварва, за да се развива, за душата е точно обратното. Ако имате натрапчиви мисли, които ви тормозят, отървете се от тях.

Пробвайте с медитация, писане в дневник или като рисувате на малки листчета докато мислите за отделните проблеми, а после накъсайте листчетата и ги пуснете в тоалетната.

Ако се хващате ,че водите разговори на ум с някой, по-добре му се обадете и изяснете отношенията си. Ако е не възможно, напишете му писмо и вместо Изпрати, натиснете Изтрий.

Така ще разтоварите съзнанието си от натрапчивите мисли и на душата ви ще ѝ олекне.

Усетете природата

Сигурно много от вас ще пътуват през почивните дни. Не бързайте по пътя, отбийте се на някое много хубаво поле или на хълм с чудесна гледка.

Разходете се, усетете тревите, вдишайте аромата на отиващото си лято, погледайте небето, излезте за малко от прагматичността и се потопете в безкрая.

Почерпете сила от природата, само така се зарежда истински душата. 

Още за душата и спокойствието

Терапия с подреждане на цветя: икебана

Медитация с цветове

Тишина, моля!

Как да си направим кът на спокойствиеот у дома

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти