Треска преди Оскарите: Най-знаковите събития в историята на наградите

n
Снимка: Oscars

Наградите Оскар - най-високото отличие в киноиндустрията, ще отпразнуват 90-ата си годишнина на 4 март.

От 1929 г. бляскавата церемония вълнува въображението на кинолюбителите по цял свят.

Ето някои от знаковите събития в тяхната история:

1929 година

Първата церемония за наградите Оскар е организирана на 16 май 1929 г. в хотел "Рузвелт" в Холивуд. Неин водещ е актьорът Дъглас Феърбанкс старши. Само тогава продукция от нямото кино печели наградата за най-добър филм - "Криле".

t
Снимка: Oscars

1939 година

Академията за кинематографично изкуство и наука за първи път започва да използва името Оскар за наградите си. Макар и да не е потвърдена, историята за произхода на името го приписва на библиотекарката на академията Маргарет Херик, която казала, че статуетката прилича на чичо ѝ Оскар.

t
Снимка: Oscars

1940 година

Хати Макданиъл става първата чернокожа изпълнителка, спечелила Оскар за актьорство. Тя получава наградата за актриса в поддържаща роля за "Отнесени от вихъра". На церемонията мястото ѝ е на маса за чернокожи. Изминават 51 години, преди друга чернокожа жена да получи Оскар - Упи Голдбърг за "Призрак".

t
Снимка: Oscars

1953 година

Церемонията за наградите Оскар е излъчена по телевизията за първи път. Водещият Боб Хоуп тогава казва: "Не е ли вълнуващо, че всички тези бляскави звезди ще са в домовете Ви тази вечер? В цяла Америка съпругите казват на мъжете си: "Облечи риза, идва Джоан Крофорд".

t
Снимка: Oscars

1964 година

Сидни Поатие става първият чернокож, спечелил Оскар за актьорство, за "Лилии в полето".

t
Снимка: Oscars

1968 година

"Церемонията за наградите Оскар е отложена за два дена заради убийството на Мартин Лутър Кинг младши на 4 април.

t
Снимка: Oscars

1969 година

За първи и единствен път лауреатките на наградата Оскар за най-добра актриса са две - Катрин Хепбърн за "Лъвът през зимата" и Барбра Стрейзанд за "Забавно момиче". Хепбърн не присъства на церемонията.

t
Снимка: Oscars

1973 година

Марлон Брандо печели наградата за най-добър актьор за ролята на Вито Корлеоне в "Кръстникът", но бойкотира церемонията, за да протестира срещу начина, по който са представяни индианците в киното и телевизията. На сцената вместо него се качва Сачийн Малкото перо, но отказва да получи статуетката.

t
Снимка: Oscars

2002 година

Хали Бери става първата и засега единствената чернокожа, спечелила Оскар за най-добра актриса.

t
Снимка: Oscars

2003 година

"Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" печели максималния брой статуетки в историята на наградите - 11, наравно с "Титаник" от 1997 г. и "Бен Хур" от 1959 г.

t
Снимка: Oscars

През същата година Роман Полански печели наградата за най-добър режисьор за "Пианистът", но не присъства на церемонията от страх да не бъде арестуван в САЩ заради изнасилване на малолетна през 1977 г. Публиката посреща наградата с овации на крака. По-късно в неформална обстановка Роман получава наградата си от Харисън Форд.

t
Снимка: Oscars

2010 година

Катрин Бигълоу става първата жена спечелила Оскар за най-добър режисьор за филма "Войната е опиат".

t
Снимка: Oscars

2013 година

Дженифър Лорънс се спъва и пада на път към сцената, за да приеме наградата си за най-добра актриса за ролята в "Наръчник на оптимиста". Публиката я аплодира на крака и тя приема това с думите: "Изправихте се само защото паднах и това беше притеснително".

t
Снимка: Oscars

2016 година

За втора поредна година всички 20 номинирани за награда Оскар в актьорските категории са бели. Това предизвиква критики и определя церемонията като „Белите Оскари“. В отговор Академията обявява план да увеличи броя на жените и представителите на малцинствата сред членовете си.

t
Снимка: Oscars

2017 година

"Лунна светлина" става първият филм с изцяло чернокож състав, който печели наградата за най-добър филм. Заради объркване на пликовете зад сцената обаче статуетката е връчена първоначално на създателите на мюзикъла "La La Land".

t
Снимка: Oscars

А във видеото тук можете да видите и какво ще получат тази година гостите на церемонията:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти