Специално

Трагичният герой Квазимодо – възможно ли е да е съществувал?

Квазимодо
Снимка: iStock | imdb

Съществувал ли наистина човек като известния Квазимодо – героят от великия роман на Виктор Юго „Парижката Света Богородица”? Това проверява екипът на поредицата „Знаеш ли как?”, която може да гледате по канала Da Vinci от програмата на EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Към момента няма категорични доказателства, че първообразът на Гърбушкото от „Нотр Дам” е реален човек. Има обаче данни за това, че Юго най-малкото е почерпил вдъхновение за характеристиките на героя си от мъж, когото е срещал. Като дете творецът е живял в Испания, където баща му бил на военна служба. Още като малък е живял в пансион, където всяка сутрин е събуждан от гърбав, червендалест човек, облечен в шарени дрехи и носещ жълти чорапи.

Сутрин въпросният мъж почуквал три пъти по леглото на всеки ученик. Предполага се, че именно тази среща е вдъхновила Юго. Но той също така сам е проучвал катедралата „Нотр дам”, за да разбере всичко за работата на клисаря.  

В действителност в онези времена камбаните на парижкия символ са се биели чрез въжета, висящи надолу. За целта са били нужни около 40 души. Това сочи, че едва ли Квазимодо сам е успявал да се справи с тази отговорна задача. А въпросните хора, които я вършели в действителност, били заменени от електронна кутия през 30-те години на миналия век.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти