Танцувай, София!

Sofia Dance Week
Снимка: Личен архив

Крeмена Димитрова

Когато свършва безметежното лято, дните са още топли, а вечерите примамват с разходки и срещи на открито, когато есента ни е оставила все още хлабава примката на задълженията, София танцува!

За пети пореден път в рамките на седем дни ще се проведе най-големият танцов форум в столицата ни Sofia Dance Week, този път единствено в Националния дворец на културата.

Щастливата среща между добрата организация от страна на списание "Едно", провокативната селекция на Мирослава Тодорова, кандидатурата на София за европейска столица на културата и щедростта на Фондация "Америка за България" правят от това издание на фестивала едно от най-силните есенни събития в културния календар на града.

Зрителите тази година ще бъдат примамени и с атрактивни съпътстващи събития. За първи път Sofia Dance Week включва програма за деца, две танцови работилници, дело на "Фондация Илиев" и представление на Negativ Variete, Унгария, вдъхновено от творчеството на Ласло Наги – представител на  известното арт-движение Баухаус.

Спектакълът Jugglers Illuminated е изграден на принципа на театър на сенките и  е много впечатляващ визуално, което ще се хареса както на малчуганите, така и на техните по-големи и любопитни придружители. Представелнието се играе на 6 октомври от 11 и 17 часа в зала 11 на НДК.

Другата екстра тази година е кино програмата, посветена на съвременния танц, която се състои от три филма - Rhytm is it! (Германия, 2008), Spalicek (Чехия, 2009), How do people dance in Spain? (Испания, 2008).

Те преплитат музика, танц и кинематография и не само въвличат зрителите в сложното общуване между различните изкуства, но и са добро въведение към начинаещите в тази област. Танцовите филми са подходящи за готовите да научат нещо повече за това изкуство без граници.

Със сигурност най-голям интерес ще предизвика спектакълът на Иво Димчев, от когото сме свикнали да очакваме скандална хореография и  неочаквани внушения. Провокативен и различен, ярък и дързък Иво Димчев отдавна се е превърнал в едно от имената, които си струва да следим.

Представлението му "Париж", изпълнено от Християн Бакалов е вдъхновено от двойнствеността на града - едновременно "отворен" и "затворен". 

Доколко гостоприемен към емигранта е този град, докъде инвазията на глобализма се простира и не унищожава ли идентичността на чужденеца, са въпроси, които вълнуват танцовия тандем. "Париж" можете да гледате на 3 октомври, 20.00 часа, НДК, зала 11.

От темата за идентичността е провокиран и познатия на софийската публика от предишни участия във фестивала култов хип-хоп хореограф Пиер Регал.

Този път световноизвестният хореогтраф се гмурка в по-дълбока тематика. Осемте танцьори, със своята енергия и грациозност, "изучават" пространството на един флаг, който символизира френската нация и консолидира общността. Спектакълът триумфално откри фестивала в зала 1.

Как развитието на средствата за комуникация променят общуването, как ни манипулират и превръщат от личности в профили със снимки във ФБ и Туитър са темите, които са вдъхновили спектаклите "Говорещата глава" на хореографа Крис Херинг и танцовата трупа Liquid Loft, както и "Като че ли (ние бихме били)" на Щефани Тирш и нейната танцова компания Mouvoir.

"Говореща глава" е забележително представление за двама танцьори, които са превърнати в случайни субекти в туитър/фейсбук машина. Те са в ситуация на постоянна симулация и взаимна имитация, където границите между оригинала и копието, модела и образа, реалността и въображението са напълно размити.

Тогава логично идва въпроса, в крайна сметка кои сме ние отвъд име, професия, социален статус, интереси?

Който и спектакъл да изберете от осемте чуждестранни в селекцията, със сигурност ще научете нещо ново за това какви са последните тенденции в съвременния танц по света и ще се уверите, че това изкуство е нещо повече от естетическа наслада на сетивата от движението на телата на добре тренирани танцьори.

Той е средство за проповядване на важни социални и философски тези, както и преобръщане на представи и рушене на закони и предразсъдъци.

Блеснете и вие с добър избор и  съвременни знания пред приятелите си и им обяснете, че модерният балет и съвременният танц са само далечни братовчеди.

Повече от програмата на Sofia Dance Week четете тук!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти