Танц в изгнание: Как танцьорка от Иран напуска страната си заради своята страст

Много ирански LGBTQ+ бежанци превръщат Турция в свой нов дом и намират общност. Лео - бели денс танцьорка, е една от тези, търсещи убежище. Тя танцува и преподава през нощта и редовно присъства на протести в Истанбул пред иранското консулство.

Въпреки забраната на Ислямската република жените да танцуват публично, Лео прави процъфтяваща кариера от страстта си в Турция.

,,В Иран е забранено да се танцува, особено за жени. Всичко свързано с танците е забранено. Имах два избора: или да остана в Иран и да продължа да живея без танци, без цел и без живот, или да напусна Иран. Избрах второто, защото без танците аз съм нищо“, споделя Лео.

През 2014 г. тя бяга от Иран, страхувайки се за живота си, тъй като полицията я заплашва заради танците и заради това, че променя пола си. Заедно с Лео, хиляди LGBTQ+ иранци търсят убежище в Турция.

През септември 2022 г. Махса Амини - иранка, почива, след като полицията я арестува за носенето на хиджаба си „неправилно“. Смъртта на Амини предизвиква световни протести като един от тях е в Истанбул.

Лео казва: ,,Хората ме питат „Не те ли е страх? Непрестанно протестираш и крещиш.“ Отговарям им, че това, което намирам за най-страшно, е да живея в потисничество“.

Между ноември 2022 г. и март 2023 г. над 1200 момичета, които изразяват подкрепа в протестите срещу смъртта на Махса Амини, претърпяват химически атаки в 91 училища в Иран.

 

Лео има красиво детство, изпълнено с прекрасни мигове. В някакъв момент обаче започва да се чувства като момче, но понякога и като момиче. На 22 години взима решението да смени пола си. Година по-късно премахва гърдите си, а след това и матката.

,,Ако знаех тогава, че съм джендър флуид, а не транс мъж, никога нямаше да си направя операциите за смяна на пола. В Иран няма такова нещо като небинарна идентичност. Не е позволено да се чувстваш като мъж и като жена едновременно. Трябва да избереш, можеш да бъдеш или едното, или другото“, разказва Лео.

Джендър флуидите могат да променят своята полова идентичност. Иран обаче смята за престъпно всичко друго освен мъжката и женската идентичност.

,,Хората по света показват своята подкрепа към Иран. Един ден ще се върна в страната си. Мечтая за тези неща, чувствам ги дълбоко в себе си. Мисля ги преди да заспя. В главата ми са. Винаги“, казва Лео.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти