Номерът на китайката дава заето!

Номерът на китайката дава заето!
Снимка: Weheartit

Не знам от къде точно е дошъл този израз, но съм го чувала още в детството си.

Обикновено в случаи, когато искаш да извъртиш някакъв номер или на теб са ти врътнали, но не точно както е редно. С подигравателен нюанс е винаги. Обаче някои го приемат като възторгване към умението да обръщат ситуацията в своя полза.

Доколкото не съм китайка и познавам лично само един китаец, искам да ви кажа, че етимологията на израза няма нищо общо с Китай. Чисто български си е, без претенции за научно проучване.

Обикновено (повтарям) номерата на китайката винаги са любовни. И с греховен (по библейскому) оттенък. Айде сега да се изперчи някоя, че никога, ама никога, не е поглеждала „чужд” мъж с влюбени очи!

Колкото и да са големи и с цвят на море моите, в тях, вече съм ви казвала неведнъж, не плуват корабчета. Едно е да го гледаш пожелателно, второ и трето е да му го покажеш с жест или да му го намекнеш с дума, а седемдесет и осмо е между вас да пламне умопомрачителна любов.

Любов, не просто няколко откраднати нощи. Знам, че ще се намерят дами, притворно възроптаващи и осъдително коментиращи такова безнравствие.

И първи ще хвърлят камък тези, дето са мачкали чужди чаршафи. Скандално пиша, нали? Ами огледайте се. Няма как да не знаете за такива греховни деяния. Не от филмите и книгите - от съседите, колегите, мъжете си. Респективно жените си, но сега съм откъм женската страна. Кой, къде, как и защо е стъпил на килимчето, няма значение, стъпил е. Жив и здрав, да се оправя.

Снимка: Weheartit

Случи ми се обаче веднъж да стана неволен свидетел на нещо, за което не претендирам, че съм открила топлата вода. Пред очите ми една жена се влюби в един мъж. И този филм сме го гледали. Е, тя не беше Анук Еме, той пък беше минал покрай Жан-Луи Третинян на около 12 парсека, ама любов, бе. Тя всъщност се влюби в картините му, после реши, че е в него. Щото какво е художникът, ако не платната, върху които нанася мазките на душата си. Той се оставяше да бъде обожаван, срещи, разходки по тъмни квартални улички, чаши евтино вино в забутани кафенета, подарени акварели, с които я обезсмъртяваше, абе… любов, та знае ли се. Жената, по стечение на обстоятелствата, на висок пост в министерство. Тя свободна, той – ама да, бе, женен.

Снимка: Weheartit

След няма и половин година, ти да видиш, се оказа, че нежният художник се е влюбил във възможността любимата да му урежда изложби в страната и в чужбина плюс съответни откупки. Но тъй като тези екстри липсваха, и любовта му я хвана липсата. Нещо непознато? Няма. ОК. Щото нататък става още по-интересно. Сърдечните терзания на дамата, граничещи с тези на патица по пекински, не ни интересуват. Имаме си достатъчно свои. Нашият герой по най-бързия начин, подобно свинско в сладко-кисел сос цопна в обятията на богата наследница, която му осигуряваше охолно и безгрижно битуване в наетото от нея ателие, изпълняващо и ролята на любовно гнездо. Тяхна си работа.

Но обезпечената отвсякъде фаворитка нямаше ресурс да осъществи лелеяната му мечта – славата. На човек като му върви, обаче, и Господ му помага – появи се негова сравнително млада, но грозновата колежка, дето – о, чудо! – имаше връзки в чужбина. Е, това вече е любов като в приказките, нали? Нашият беден (духовно) и гениален (според собственото му мнение) художник, превзе света! От Гюргево до Тесалоники всичко беше в краката му. Брависимо и да живей! И сега идва същинската част, с която издалеко започнах.

Снимка: Weheartit

Главна героиня в тази история е съпругата на второстепенния ни всъщност герой. Гениално владееше собствен патентован номер на китайката тази жена! Последователно се сближаваше с всяка следваща от съперниците си и успяваше да ги превърне в свои първи приятелки. Ма това съвместни посещения на концерти и вернисажи, подаръчета и възторзи, комплименти и споделяне на рецепти за мусака и царска туршия, висш пилотаж, който може да осъществи само жена, чиято цел в живота е като в стихотворението на Недялко Йорданов: „Той е мъжът на моя живот, аз ще му сложа цветята в ковчега!”

Не за първи път се сблъсквам с тази философия. Моя позната, чийто съпруг особено си падаше по студентки от НАТФИЗ, веднъж почти ми изкрещя: „АЗ му нося фамилията!” Е, и какво като му я носиш? На рогата си ли я окачваш, докато ходиш по „Раковска”, а зад гърба ти се подбутват и подхилкват? Е, тя поне не се сприятелява и още не си е сложила брачното свидетелство в рамка над семейното ложе. Не упреквам, не съдя, не ме интересува. Кой както иска.

Снимка: Weheartit

Животът е шарен, а любовта нанася на платното му най-ярките краски. Крещящо ярки. Да превърнеш съперницата си в приятелка е сигурно по-полезно, отколкото да пееш томително-заканително за „две свещи бели със две кордели и бяло платно за покров”. Пък и сигурно си е друго пред теб да възкликват: „О, ВИЕ сте съпругата! Моите почитания!” А първите ти „приятелки” да хихикат съжалително и след поредната нощ със законния ти, да ти провождат много лесна и евтина рецепта за домашна лютеница. С която да закусваш в мъгливите самотни утрини, навлякла избелялото китайско кимоно, купено от Илиянци, в компанията на женски портрети в панелната семейна кухня, съвместяваща ателие. И да ги бършеш от прахта с мисълта, че само ти и никоя друга, ама никоя друга, няма да му сложи цветята в ковчега. Оптимистично е, няма що!

Та някой да попита защо днешните мъже били не като вчерашните? Докато чакате мъжа си, а телефонът на най-новата ви приятелка дава непрекъснато заето или е извън обхват, хвърлете един поглед в огледалото. И продължавайте да си навивате на пръста, че очите ви са се насълзили от лютивия сечуански сос. 

Снимка: Weheartit

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти