Как да израснем във фирмата за по-малко от 6 месеца?

Как да израснем във фирмата за по-малко от 6 месеца?
Снимка: Thinkstock

Росица Костадинова

Здравей! Тъкмо подписа 6-месечния договор за тестов период във новата си фирма, нали?

И сега се чудиш къде ли ще се озовеш след тези 6 месеца и дали позицията ти ще е същата. А заплатата? Нека ти кажа едно, намирах се на същото място, със същите въпроси в главата преди точно 7 месеца. И тогава взех едно много важно ( и май правилно ) решение: този път няма да се оставям на вятъра да ме води, а аз ще летя с неговата сила и ще направя нужното. 

Бях си поставила срок от 6 месеца, за да видя какво може да се случи в компанията с мен като служител и дали, ако вкарам в действие уменията си и знанията си от опита ми досега, ще мога да се изкача едно стъпало нагоре.

На 25 съм, досега бях работила сериозно само в една много малка фирма и представите ми за корпоративния свят бяха много различни от това, което всъщност щеше да ми се случи.

Започнах с обучение в компанията, което трая един месец. Тогава си помислих – един месец, все едно загубила това време и планът ми може би ще се провали, защото времето намалява стремглаво. След този обучителен период ме хвърлиха директно на акулите и започнах да се оправям сама. Където не разбирах – питах. Където не ми се отговаряше – четях. Където не го пишеше – действах. След един месец, все още начинаещ служител, започнаха да ми дават по-трудни неща и казуси за разрешаване.

И тук стигаме до точка първа от това как да израснем във фирмата за по-малко от 6 месеца:

Снимка: Thinkstock

Там, където посееш, ще пожънеш

Не оставяй нищо на случайността. За да има резултати, трябва да има труд. И за да бъдеш забелязан, трябва да си дадеш зор. И за да си доволен в края на деня от себе си, трябва да покажеш нещо различно от това, което предлага масата хора. В моя случай това беше организираност на времето, бързи и адекватни решения (разбира се, съгласувани с по-опитните ми тогава колеги) и смелост за иновативно мислене за решаване на проблеми.

Един ден, на третия месец, се откри позиция с повече отговорности и задължения в компанията. Тогава дори не се замислих и директно отидох при моят мениджър и му заявих, че аз искам да кандидатствам за позицията. Разбира се, всичко това се случи с ясната представа, че 3 месеца са прекалено малко време, за да направиш тази крачка. Но аз се престраших. И не с идеята, че ще бъда допусната до този вътрешен конкурс, а с целта да заявя, че аз търся изграждане и развитие в компанията. Че се интересувам и имам желание за бъдеща реализация.

Снимка: Thinkstock

Стремежът

Ако докажеш, че можеш да взимаш повече отговорности и да изпълняваш повече задължения в оказан срок, това се забелязва и бива оценявано. Ако покажеш адекватно желание според възможностите, които имаш (защото всеки трябва да има реална преценка за себе си – за това, което може да даде и това, което е готов да направи), то тогава показваш, дори и на ранен етап, че тази компания е не просто поредното работно място за теб, а в нея виждаш своето професионално развитие.

Така постепенно започнах да изграждам взаимоотношения с моите колеги и мениджъри. И докато те ми помагаха аз да науча повече за материята, с която боравя, аз достигах до тях с приятно и приятелско отношение, което провокираше и тях самите да са по-обстоятелствени, по-търпеливи към моите постоянни въпроси относно работния процес.

Снимка: Thinkstock

Контактите

Естествено не ходиш при някой да го каниш на кафе без видима причина, не се намесваш в чужди разговори и не прекъсваш околните само, за да се покажеш и изкажеш. Контактите се създават постепенно. И с много постоянство. И нещо, което някои от моите колеги не успяха да разберат и да практикуват за себе си – когато си неискрен и търсиш само интереса от взаимоотношенията си с някой, това си личи и този някой просто те игнорира. Контакти се правят (дори и на работното място) заради служебната нишка, но с личен подход.

Снимка: Thinkstock

И не на последно място – това, с което започнах :

Трябва да имаш план за себе си

Ако ти не знаеш къде искаш да си след 5 години в своята кариера, не очаквай да постигнеш много.  Плановете са хубаво нещо. Някои ги наричат мечти.

Малко преди да започна на постоянен договор към компанията ме извикаха на среща с мениджъра ми и ми предложиха да ме обучат за по-висококвалифицирана позиция в компанията.  Убедена съм, че всяко едно от нещата, които изброих по-горе, ми погнаха да постигна този скок за по-малко от 6 месеца.

Снимка: Thinkstock

Важното е да имаш план. И реална представа за възможностите и потенциала си. И да ги буташ до лимита им.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти