Съхранението на българските думи продължава със Словник на Виктория Бешлийска

Словник
Снимка: Издателство СофтПрес

Българският език и опазването на неговото богатство лежат в основата на популярния блог на Виктория Бешлийска „По дирите на думите“. Съхранението на родното слово и пъстрите нишки от думи и истории, които свързват хората, я мотивират да даде начало на инициативата #Обичамбългарскитедуми, а по-късно и да напише дебютния си роман - бестселъра „Глина“.

Новият проект на Виктория Бешлийска – Словник, се явява естествено продължение на тази любов и отдаденост.

Словник
Снимка: Издателство СофтПрес

Словник не е речник, макар да събира в себе си 90 стари български думи и тяхното (позабравено) значение. Словник не е и дневник, въпреки че предоставя на своите притежатели възможност да пишат и споделят това, което ги вълнува. В него няма да срещнете герои от роман, но ще научите какво означават думи като „елбетица“ и „йемеж“, като „ожег“ и „феферица“. И както словото е извор, от който човек жадно пие, така и Словник е източник на вдъхновение.

Самобитен бележник, чиито страници са замислени като място за неразказани истории. Пространство, в което всеки може да твори, като черпи сили от съзидателната енергия на езика и създава свят, изтъкан от нишките на миналото, но с мисъл за бъдещето и това, което ще оставим след нас. Думите от поместените в началото на Словника кратки текстове на Виктория Бешлийска се търкулват и повличат лични мисли и желания, спомени и образи. И празните листи вече не са така самотни.

„Всяка дума има сърцевина, до която стигнем ли, знаем повече. Всяко име крие тайна и разнищим ли я, открива ни се път.“

Словник се предлага ексклузивно на сайта на издателство „Софтпрес“.

15 стари български думи, чието значение ще ви изненада

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти