Студ и горещини: ето какво ни очаква през октомври

есен
Снимка: iStock

Най-високите температури през октомври у нас ще бъдат около средата на първото десетдневие, в повечето места между 28 и 33 градуса, но в отделни райони ще достигнат 35-36 градуса. Най-ниските температури през месеца ще са между минус 1 и 4 градуса, съобщи Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, предаде БТА, цитирани от Vesti.bg.

Тя информира, че тази година през октомври се очаква средната месечна температура у нас да бъде над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

есен
Снимка: iStock

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 литра на квадратен метър, за останалите - между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.

След захлаждането в края на септември, още в началото на октомври от юг ще се пренасят топли въздушни маси и температурите бързо ще се повишават. В периода 3-6 октомври вятърът в източната половина от страната временно ще е силен и преобладаващите максимални температури ще са над 25 градуса, на отделни места, чувствителни на южен вятър, ще достигат до 35-36 градуса.

Зодиите, за които тази есен ще бъде съдбовна и много успешна

Около 6-7 октомври ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд. През следващите дни температурите постепенно ще се понижават, но ще остане сравнително топло. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В самия край на десетдневието се повишава вероятността за превалявания.

През второто десетдневие на октомври температурите отново ще бъдат по-високи, но все пак по-близки до нормалните. В началото и в края облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. През периода 12-18 октомври времето ще е променливо, на места с превалявания.

През третото десетдневие температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода отново ще има вероятност за превалявания. През втората - тенденцията е да има повече спокойни и сравнително топли дни, но вече с характерните инверсии и с ниска облачност в сутрешните часове, прогнозира Марияна Попова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти